Fågelskådardag

Bläsand
I helgen pågår en fågelskådarmässa på Westerqwarn i Mölntorp mellan Kolbäck och Strömsholm.
Mest kikare, böcker och fotografer som ställer ut, men de hade ett gediget program med föreläsningar mm. Själv drog jag med mig familjen i ett av mina tappra försök att göra dem lite intresserade av våra bevingade vänner.
Inte för att jag ser mig själv som någon ornitolog eller fågelskådare, men ett stort intresse har jag och när tillfälle bjuds så kan jag bli stående med min handkikare länge.
Nu var fågelplattformen vid Ladugårdssjön bemannad från kl 6 på morgonen och det fanns rejäla tubkikare att låna så därför tyckte jag att det var ett ypperligt tillfälle för mina barn att få chans att se fågel på som man normalt inte ser med vår handkikare.
Mycket riktigt blev det också så och jag blev riktigt imponerad av Lilleman som visserligen som väntat hade problem att se något överhuvudtaget i början, men efter ett tag fick han kläm på hur man skulle kika i tuben och lärde sig också att leta rätt på fåglar med den.
Flisan som varit med Rotundaskolan till Askövikens naturskola några gånger hade inga problem och tillsammans lyckade vi hitta och identifiera följande arter.

 1. Storspov
 2. Skrattmås
 3. Fiskmås
 4. Sothöna
 5. Bläsand (Vi gissade först på Årta, men ändrade oss efter titt i boken hemma)
 6. Kricka (gömde sig bakom storspoven så vi fick hjälp av en mer van skådare)
 7. Knölsvan (Lillemans eget fynd)
 8. Gräsand
 9. Grågås (De flesta har dragit vidare, men några få finns kvar)
 10. Kråka
 11. Sånglärka
 12. Kaja
 13. Bofink
 14. Tofsvipa

Förutom utställningar och kikarutlåning på plattformen hade de tipspromenad med fågelarter och ”hitta fågeln” där man skulle hitta snidade träfåglar och artbestämma dem. Vi hade givetvis alla rätt.
Sen avslutade vi vår utflykt med att trängas med resten av Svealands befolkning på nya IKEA i Västerås. Grillad Fläskytterfilé med pommes för 35 kronor i en restaurang som trots allt folk inte kändes trång. Äntligen ett IKEA dimensionerat för befolkningsunderlaget i stan.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.