Idag uppenbarade sig äntligen den gäckande Rödspoven för mig ute vid Frövisjön. Då jag hade ett tveksamt kryss på den pippin från Asköviken kändes det ganska skönt att bekräfta det krysset en gång för alla. Jag hade knappt hunnit få upp kikaren när jag fick in några mindre vadare, troligtvis skogsnäppor då den stolta spoven klev in i mitt synfält från en grästuva bredvid. Tack och bock så var den kvällen räddad.
Rödspov
Strax efter att jag sett spoven så lyckades jag också få syn på en Snatterand, den enda av de andarter som rapporterats från Frövisjön jag inte lyckats hitta tidigare. Även Snatterhanden hade jag ett lite tveksamt kryss från Asköviken sen tidigare. Så på en kvart hade jag lyckats bekräfta två kryss. Bra start på en, skulle det visa sig lyckad skådarkväll.
Jag stod kvar ett tag i östra delen av sjön. Vis av erfarenhet valde jag att inte stå direkt invid tagtrådsstängslet då de nyfikna ungtjurarna gärna radar upp sig och skymmer sikten då. 5 meter från staketet gjorde att de tröttnade snabbt och började om med sin näst bästa sysselsättning. Äta gräs.
Kvällen var i det närmaste vindstilla och det var full aktivitet i vass och på stränder, så det var ganska svårt att bestämma sig för var man skulle titta, nu när man redan hittat två arter man ville hitta. Efter en dryg halvtimma bestämde jag mig för att byta sida och åkte till den västra delen av sjön för att testa lyckan.
Svarthakedoppingarna håller till där, och det har rapporterats in 6st, själv såg jag bara 4 st varav en såg ut att ligga och ruva. Ett tranpar spatserade runt i vassen och efter intensivt spanande lyckades jag se ett litet kycklinghuvud sticka upp mellan mamman och pappan.
Jag hör också ett genomträngande spel från gräset på fältet bakom mig och undrar vad det kan vara samtidigt som jag förbannar min stora okunskap vad gäller fågelläten. Tack och lov har jag en gedigen mp3-samling i mobilen och lyckas identifiera detta läte till en Vaktel. Kryss idag igen.
En förbipasserande bekräftar detta när han berättar att han sett vaktel flyga upp på fältet.
Totalt lyckades jag observera 31 arter ikväll och då har jag inte räknat med en enda sångare och jag vet att jag hört ett antal olika sånger från troliga sångare. Bland annat den som gäckade mig tidigare vid Frövisjön ty ty trryy låter den, men jag kan inte för mitt liv lyckas klura ut vad det är. Säkert ingen märkvärdig fågel, eftersom det inte rapporterats in några sällsynta sångare, sparvar, trastar el dyl, men det är fruktansvärt frustrerande att inte lyckas identifiera den.


Publicerat

i

av

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.