Äntligen bra väder

Älg
Usch och fy vilket tråkigt väder vi haft sedan vi kom hem från det vårvintirgt vackra vädret i Norrbotten.
Men idag slog det om och det bjöds på en underbar vårkväll som jag och Lilleman givetvis utnyttjade med att ge oss ut och titta och lyssna på fåglar. Z dök upp på samma ställe som vi, vilket gjorde lyssnandet lite enklare. Eller rättare sagt var det identifieringen av det vi lyssnade på som blev enklare.
Målet med turen blev det ingenting av, men väl mycket annat som hördes och syntes där i skogen.
Det hela började med två Skogssnäppor som lockade på varandra, och sedan försvann. Eller åtminstone tystnade de för vi hörde dem aldrig mer. Vi blev lite oense om det var Skogssnäppa jag och Lilleman och det var lite synd att inte Z med sällskap hade kommit redan då, för då hade saken varit ur världen. Jag är inte så bra på läten, och Lilleman är väl inte så mycket bättre, men han tror sig i alla fall vara bra mycket bättre. (fortsätter han sitta och lyssna på fåglar i fågelboken med ljud så blir han det definitivt snart, men än är han det inte.
Nu har jag i alla fall lyssnat igenom mina läten på datorn och det var Skogssnäppa.
Strax därefter kom då Z med vänner och inte långt därefter såg jag årets första Sädesärla för mig. Lilleman missade den så han satt sig och åt matsäck istället. Trastarna sjöng och efter ett tag kunde vi också höra Taltrasten (blir det nå fisk, blir det nå fisk, bara skit bara skit). Kryss för mig jublade Lilleman.
Z hörde en Rödhake och tog sedan Lilleman med sig en bit in på en skogsväg för att försöka hitta den, men när de kom tillbaka hade Lilleman andan i halsen för de hade mött en Älg på vägen.
Genast for vi iväg längs skogsvägen med kameror beredda för att se om den stod kvar, men det gjorde den givetvis inte. Men Rödhaken sjöng vackert, och en Järnsparv lyckades vi höra.
Vi stod ut ända fram till kl 20 och hoppades på någon Morkulla, men det blev inget med det tyvärr.
4 x för Lilleman. Järnsparv, Rödhake, Taltrast och Skogssnäppa – Nu uppe i respektingivande 120 arter på sin Sverigelista.
3 års-x för mig Sädesärla, Taltrast, Skogssnäppa och 1 x, Järnsparv. Nu uppe i 186 (inte fullt lika imponerande, med tanke på att jag har 34 års försprång)
Så fick Lilleman möta en livs levande Älg i skogen. Snacka om lyckad kväll.
Tror ni att jag klarar 200 i år? och hur gammal är Lilleman när han kommer ikapp mig?
Fotnot: AIK spelade match mot IFK Göteborg och jag var ute i skogen, vilket kanske får en del att undra vad som hänt. Det kan man kanske undra, men med det engagemang Lilleman visar upp för detta med fåglar så är valet inte svårt för mig. AIK får finna sig i att vara bortprioriterat.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.