Äpplen och Päron var det ja

Rätta mig gärna om jag har fel nu. Jag läser en krönika på Svenska Fans som behandlar den nya lagen om anmälningsplikt för bråkstakar med besöksförbud på allsvenska arenor. Jag tror själv inte att just den lagen är lösningen på några problem, men tycker nog att det blir lite löjligt när kampanjen Positiv Läktarkultur lägger så stort fokus på att gnälla på den. Vore det inte bättre att satsa på visa upp en positiv läktarkultur istället för att peka på brister hos andra aktörer och debattörer i frågan.
I alla fall så tycker jag att hela liknelsen med Ship to Gaza och Grekland haltar en smula eftersom där handlade det om att inskränka rörelsefriheten på ren spekulation. I vårt fall handlar det faktiskt om att inskränka  rörelsefriheten på personer som ålagts besöksförbud på en viss plats. En möjlighet som om jag inte är helt ute och cyklar redan praktiseras när det gäller besöksförbud i familjekonflikter och vårdnadstvister.
Jag tycker precis som krönikeskribenten på SvFans inte att man ska göra skillnad på folk och folk, men det är bestämt skillnad på folk som är dömda alternativt ålagda besöksförbud av åklagare och folk som inte är det men där man spekulerar om att brott kan begås.
Jag vill ha folkfest på fotbollsmatcher och anser att medias bild av situationerna kring arenorna är snedvriden samt att politiker drabbats av moralpanik på grund av den och därav stiftar märkliga och onödiga lagar. Men att för den skull börja snedvrida det hela åt andra hållet är väl knappast något som förbättrar situationen och visar upp någon positiv läktarkultur.
Snarare tvärtom tror jag. TV4-tittare och kvällstidningsläsare kommer i än större utsträckning att förakta oss supportrar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.