Julskyltning
Första advent närmar sig med stormsteg och snart luktar det glögg och pepparkaka i hela Sverige. Årets mörkaste och tristaste månad är snart över och ersätts med mysmånaden nummer ett. December.
Givetvis inleds julmyset med samma ramaskri som tidigare med att julskyltningen börjar på tok för tidigt och att handeln flyttar den tidigare och tidigare år efter år för att lura oss att handla mer.
Det är givetvis inte sant. Skulle det nu vara så att de flyttade fram starten av julhandeln en vecka per år så skulle vi på 10 år starta i mitten av september. Skulle den flyttas en dag per år så skulle det givetvis ta längre tid, men denna konspirationsteori om julhandeln har funnits lika länge som det julskyltats, så det räcker med att de har gjort det sen andra världskriget för att få en start i början av oktober, vilket givetvis inte är fallet.
Eftersom vi köper och kastar mer prylar idag än förr så säljs det givetvis mer adventsljusstakar mm så inredningsbutiker som säljer sådant pynt börjar givetvis redan i oktober, men det har de alltid gjort, bara att det tar större plats nu när vi pyntar mer och köper mer nytt eftersom vi måste matcha pyntet med inredningen som vi gjort om sen det var jul sist.
Svensk Handel har gjort en undersökning som kom fram till att julhandeln startar ungefär samtidigt varje år.
PDF om undersökningen 
Jag har däremot en teori om att de som upprörs över att julhandeln startar så tidigt är folk med kontrollbehov som inte riktigt hunnit med allt de tyckte att de borde ha hunnit och inte fattat att det snart är jul.
Ta det nu lugnt och njut av advent istället för att stressa ihjäl er. Det blir jul oavsett om ni hunnit stöpa ljus eller inte och det blir garanterat en lika lyckad jul med liljeholmens köpljus som med era egna.