Närkontakt med Nötkråka

Idag styrde jag och Lilleman norrut i svartådalen, mot Skillberg och vintermatningen där. Gårdagens snabbvisit av mig gav mersmak och förhoppningarna att se Nötkråka på nära håll var ganska stora. Lilleman var däremot mer sugen på Svartmes som han så försmädligt missade i mellandagarna.
Jag lugnade honom med att lova honom svartmes om han bara var fokuserad och på alerten.
Skillberg vintermatning
Tålamod och fokus brukar inte alltid vara hans starka sida på skådning, men han måste ha blivit äldre och klokare för han står inte riktigt att känna igen från i somras då han flera gånger tröttnade efter 10 minuter.
Idag var det han som var mest på alerten av alla vid matningen och den som upptäckte Nötkråkorna först av alla när de kom inflygande. Fokus var det lite svårare med med tanke på alla ljud och rörelser som förekommer på platsen. Hackspettar, Nötkråkor och mesar av alla de slag på riktigt nära håll.
Tur att fåglarna var så pass orädda som de var för tyst kunde Lilleman inte vara. Titta där!, å en Svartmes! Vad är det där! osv lät det från honom hela tiden.
Nötkråka, Nötväcka, Större Hackspett, Talgoxe, Blåmes, Talltita, Tofsmes och Svartmes lyckades vi se innan vi for vidare mot Västerås igen.
Efter besöket i skogen satte vi oss i bilen, men vi åkte inte hem utan stannade vid IOGT-NTO:s sommargård Ekliden för att göra ett försök att få se Stenknäcken som frekvent ska besöka den matningen.
Även här var det folk på plats när vi kom och de hade redan sett Stenknäcken så nog fanns det goda förutsättningar även här.
När vi kom så satt några skådare riktigt nära bordet, men vi höll oss lite diskret i bakgrunden för att inte skrämma fåglarna och väntade tills de reste sig innan vi tog oss fram lite närmare.
När vi kom fram så var det mest Gråsiskor och Grönfinkar där så vi slog oss ned och väntade och väntade. Efter ett tag vågade sig en domherrehona fram och strax därefter kom 3 hanar och en hona till. Enligt den äldre herren som också fanns på plats brukar Stenknäcken komma efter Domherrana och mycket riktigt så hittade vi den i en ek inte långt därifrån och snart flög den fram till matningen och vi fick en riktigt fin titt på den.
Gulsparv, Gråsiska, Grönfink, Domherre, Koltrast, Stenknäck, Talgoxe, Entita, Blåmes och Nötväcka blev resultatet vid Ekliden.
4 årskryss för mig, 3 2 kryss och 4 6 årskryss för Lilleman får väl ses som en lyckad dag och med riktigt härligt vinterväder. Lite mer snö så hade det blivit perfekt.


Kommentarer

3 svar till ”Närkontakt med Nötkråka”

 1. Profilbild för Storasyster
  Storasyster

  Vad år det för skillnad på kryss och årskryss?

 2. Profilbild för Storasyster
  Storasyster

  ÄR ska det förstås stå…

 3. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Kryss är första gången man ser fågeln någonsin.
  Åsrskryss är första gången för året. Blir en hel del sådana nu i början av ett nytt år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.