Kungsörn
Det är något speciellt med örnar. De är inte de vackraste fåglarna men de är alltid majestätiska och rör sig med stor värdighet. Havsörn som vi har ganska gott om här i Mälardalen fortsätter trots otaliga observationer att imponera på mig och de kan vara behållningen under en fågeltur trots att man under samma tur kanske sett något mer sällsynt.
Kungsörnen däremot är inte alls lika vanlig, men mycket vackrare än sin större kusin. Jag har länge sett fram emot att få se en Kungsörn men det har tyvärr inte blivit så och efterhand har man börjat bygga upp förväntningar på mötet med sin första Kungsörn.
Det skulle vara majestätiskt och en stor naturupplevelse. Inte som mitt första möte med Havsörnen vid Ågestasjön söder om Stockholm. Någon fick syn på den och pekade att där kom det en Havsörn. Jag fick syn på den i min något klena kikare och sen försvann den bakom träden. Jag hade sett en Havsörn, men jag hade inte fått någon upplevelse. Det tog många år innan jag fick någon riktig Havsörnsupplevelse. En gammal fågel som kom på låg höjd över träden strax intill fågeltornet vid Asköviken.
Nu har jag sett en Kungsörn och det blev lite mer upplevelse än min första Havsörn, men trots allt lite antiklimax i alla fall. Vi såg den från bilen i Söndags och jag tog fel och trodde att det var en Havsörn som kom glidande längs med E4 norr om Örnsköldsvik. Visst var det en fin upplevelse som tog slut på tok för snabbt, men det var långt senare på kvällen efter lite efterforskningar om ålder och teckning som jag konstaterade att det faktiskt rörde sig om en Kungsörn så nu är jag lite besviken på mig själv. Stjärten borde ha fått klockor att ringa, men jag försvara mig med att jag är en smula defensiv i artbestämningen när Lilleman är med. Bara minsta antydan att det skulle vara en specifik art kan lätt bli en spikning från hans sida och sen kan det ta tid att förklara att man tagit fel.
Nu har jag i alla fall sett en Kungsörn och ser fram emot att få uppleva en snart.