Ni vet inte vad ni missar…

…just nu. Alla ni som inte är fågelintresserade.
Nu när våren kommer och flyttfåglarna kommer tillbaka är det som julafton för oss med ornitologiska ambitioner.
Det är så här det måste kännas att vara shopaholic när det blir tokrea. Det är ljust flera timmar efter att man kommer hem från jobbet och var man än åker ut så ser man något nytt. I bästa fall helt nytt, men i alla fall för året. När man läser rapporter på Svalan så inser man att de ljusa timmarna ändå inte räcker till. Hökuggla utanför Skultuna, Sjöorrar i Strömsholm, Ramnäs och Fagersta, Fjällgäss i Hjälstaviken, Bergand och Gråhakedopping i Frövisjön, Lappugglor lite här och var.

Jag slängde iväg en stänkare på Facebook om att jag skulle ut och undrade om någon ville följa och fick svar från Z som gärna följde. Vi började med Hökugglan vid Römyran utanför Skultuna och det började bra med en vacker ormvråk redan på vägen ut. Väl ute vid hygget blev vi kvar rätt länge och glömde nästan bort Frövisjön. Jag skulle ju hinna hämta Felle efter fotbollsträningen så vi hade inte all tid i världen.
På väg mot frövisjön lyckades vi nästan köra på en Sparvhök och framme vid sjön såg vi Ormvråk nr 2 för dagen. När vi klev ur bilen och riggade våra kikare dansade två Bruna Kärrhökar för oss och strax därefter hittade Z en Blå Kärrhökshona som jagade i starndkanten. Vi glömde nästan bort att leta efter doppingarna vi kommit dit för, men Blåhöken hjälpte oss att bli påminda av det genom att skrämma ut änder och andra mindre fåglar längs med strandkanten när hon jagade.
Vi spanade av hela sjön med vissa problem i de västra delarna där vi hade motljus, Bergandshona, Stjärtandshane, Salskrake och ett par Snatteränder hittade vi, men ingen Gråhakedopping och inga Svarthakar. Till slut dök den som vanligt bara upp. Gråhaken. Kvällen avslutades sedan med en uppvisning av en äldre Havsörn som gjorde några lovar över sjön och det såg ett tag riktigt hoppingivande ut för att få bevittna en lyckad jakt från örnens sida, men hen fick vända åter över skogen med oförrättat ärende.
Hur mycket vi än ville stanna så var jag tvungen att hämta Felle så Småskraken och Brunanden och får vänta till nästa gång.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.