Efter ett stormigt misslyckande ute vid Asköviken i fredags så var gårdagkvällen mycket lugnare. Efter att jag varit på kalas i Kolbäck beslutade jag mig därför att göra ett nytt försök på Vassångaren och kanske också en Dubbelbeckasin.
//youtu.be/6PGYxOpq-v0
Jag kommer ut dit strax efter 9 på kvällen och då har ingenting hörts eller sett. En Årta lurar oss dock till en början. (borde vara förbjudet för fåglar att ha snarlika läten, fast vid närmare eftertanke så är de inte så lika i alla fall).
Det börjar kännas som om hoppet är ute för att få höra Vassångaren. Enligt tidigare rapporter har den varit igång runt kl 21 och vissa dagar till och med tidigare och nu började klockan närma sig 22.
Årets första näktergal var i alla fall kryssad och nu stod hoppet till Dubbelbeckasinen. Årtan hade i alla fall tystnat, så någon förväxlingsrisk förelåg inte längre, men det var oroväckande tyst. Några enkelbeckasiner spelade lite trevande, men det var allt.
Runt 22 började enkelbeckasinerna spela intensivare och plötsligt hörde jag ett entoningt surrande från vassen. Hörde du? frågade jag mannen bredvid mig. Dubbelbeckasin? Svarade han. -Nej Vassångare! Men mycket riktigt var det också en Dubbelbeckasin som spelade på maden söder om spången. Men det entoniga surrandet var det bara jag som hörde.
Hörde jag fel eller var det den andra mannens hörsel som inte räckte till. Jag var i alla fall säker på vad jag hört, men att jag var ensam om det gjorde mig förvirrad.
Räddningen för mig kom från en annan skådare som stått för sig själv längst bort på spången med en parabolmikrofon och hörlurar. Han anslöt till oss andra och undrade om någon hört Vassångaren som spelade svagt ute från vassen.
De som kom för dubbelbecken började plocka ihop sina saker och dra sig mot parkeringen. Jag och mikrofonkillen stod kvar ett tag till och efter ett tag kom vassångaren igång igen med en längre strof.
Jag började frysa så smått så jag nöjde mig med detta och plockade ihop mina saker. Vassångaren kom säkerligen igång mer senare, men en varm säng lockade mer.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.