Norrbottens vackraste hygge


På väg mot Luleå söderifrån vid Måttsund finns det en skylt mot E4:an där det står ”Norrbottens Vackraste Hygge”
Hur tänkte de där? Att tävla om vackra hyggen är som att tävla om vem som sett den gråaste regnbågen, eller om vem som viskade högst.
Det hör till sakens natur att ett hygge aldrig är vackert. En gris är alltid en gris även om man sminkar suggan och klär upp den.
Rätt formulering skulle givetvis vara ”Norrbottens minst fula hygge”
Sen far tankar i huvudet på varför folk får så urbota korkade idéer som att ha skönhetstävlingar för kalhyggen. Enligt de som delar ut priset så ska det öka förståelsen för hyggen. Men jag blir bara förbannad när de försöker låtsas att det är något vackert de skapat. Jag vet att hyggen gör nytta, och är en nödvändighet i vårt samhälle. Det vore bättre om de satte upp skyltar på alla hyggen utmed vägar med kort information om nyttan dessa hyggen gör.
Enligt länken ovan så var 10 hyggen nominerade. Vad hade de för bedömningskriterier när de utsåg vinnaren? Och vilken tur de hade att just det hygget som låg utmed E4:an var vackrast. Tänk om ett hygge mitt ute i vildmarken där ingen åker förbi hade varit vackrast. ?
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.