Fågelåret 2012 – Augusti

Den första Augusti började jag på nytt jobb och i och med det startade jag en ny lista. Jobblista Hagabergskolan. (i skrivande stund 37 arter) Redan första dagen hade vi besök av tornfalk och lärkfalk och en massa småfågel. Listan fylldes snabbt och den 13:e gled en havsörn sakta över skolgården. Tack och lov har jag ytterligare en kollega som är lite intresserad av fåglar som kan dela min glädje när jag lyckas hänga in en ny art.
De andra tycker nog att jag är en smula knäpp, men som de goda pedagoger de är så visar de i alla fall intresse för mitt intresse även om de inte är ett dugg intresserade själva.
Västmanlands Ornitologiska Förening anordnade onsdagsutflykter under hela Augusti och jag och Lilleman var med på alla utom en. Vissa av utflykterna var vi de enda som var med. Av de utflykter vi var med på så var det den första som artmässigt gav bäst utdelning. En rostand, kustpipare och myrspov vid Frövisjön. Myrspoven var art nr 191 för lokalen (enligt svalan).
Frövisjön
VOF hade också en lördagsutflykt till Hjälstaviken den 4/8 som var lyckad med svartbent strandpipare vackert spatserande nedanför tornet. Jag och Lilleman som givna deltagare på utflykten hade redan kryssat in den svartbente några dagar tidigare eftersom vi inte vågade lita på att den skulle vara kvar till lördagen.
Annars var Augustis stora grej för mig min uppgraderade optik som jag fick hjälp av min mamma med att finansiera. (ärligt talat så är jag inte helt på det klara med hur den ska betalas, men det ordnar sig nog)
Ny Tub
En makalöst bra tub som jag kommer att ha stor glädje av resten av mitt liv.
Några småutflykter hann vi också med, bl a till Grytatippen där jag äntligen fick in ett Västmanlandskryss på Silltrut. Sen skådade vi i samband med fotbollsmatcher som Felle spelade. På fotbollens dag hittade vi t ex denna vackra rödhake.
Rödhake

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 77
Lilleman: 67

Antal X

Jag: 2 (svartbent strandpipare, roskarl)
Lilleman: 7 (kustpipare, svartbent strandpipare, skäggmes, spovsnäppa, grå flugsnappare, roskarl, småsnäppa)

Antal årskryss

Jag: 4
Lilleman: 8
Minnesvärda Observationer

  • Svartbent strandpipare i Hjälstaviken
  • Myrspov, Frövisjön
  • Silltrut, Grytatippen
  • Havsörn på Skolgården
  • Skäggmes, Hjälstaviken

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.