Månadens fåglar – Augusti 2013

Profilbild för johankarlsson

Efter tre fina X i juli hade jag kommit upp i 248 kryss totalt på min lista och nu kändes mitt mål att nå 250 riktigt nära. Augusti är också en fin sträckmånad så chanserna var goda och det brukar alltid dyka upp något man inte räknat med när fåglarna anländer på väg söderut.
Månadens första kryss tog jag redan första helgen, då vi var på besök i Gävle och jag passade på att åka ut till kusten och spana och också lyckades hitta en födosökande tobisgrisla.
På hemmaplan började vi månaden med att släppa av Felle på fotbollsträning för att sedan under tiden hon tränade försöka fotografera den vita stork som fortfarande spatserade omkring på åkrarna vid Svedvi kyrka utanför Halstahammar. Vilket vi också gjorde med skapligt resultat.
Vit stork
 
Bäst som vi stod där kom rapporter om inte mindre än 5 st röda glador vid Frövisjön. Genast uppkom frågan om vi skulle hinna dit och sedan tillbaka till Dingtuna för att hämta efter fotbollsträningen. Vi gjorde bedömningen att det skulle gå. Vi hann i alla fall dit och fick efter ett tag se två av gladorna, men tillbaka hann vi inte. Men Benjamin fick ett kryss och jag ett Västmanlandskryss så det fick fotbollsstjärnan finna sig i.
Frövisjön levererade annars ganska bra under hela Augusti. Stora mängder större stranpipare och ganska gott om övriga vadare som t ex Kustsnäppa, mosnäppa, småsnäppa och spovsnäppa och fastlandets största ansamling gråhäger.
På slätterna norr om Tillberga hade min skådarkompis Jocke hittat en stäpphökshane och den hade jag gjort en del försök att hitta. Vore fint att få denna som nummer 250. Men mina försök var resultatlösa och art nummer 250 för mig blev istället myrsnäppa som jag hängde in i Norsa utanför Köping. Efter det besöket åkte jag till Frövisjön för att se om det fanns något roligt, men det var inget nytt där. Däremot pep det i telefonen om att stäpphöken var synlig födosökandes vid Hedensberg, så raskt i väg dit för att missa den med 2 minuter. Så istället för att fira 250 arter blev det till att åka hem moloken.
Dagen efter lyckades jag dock bättre och fick en kanonobs där jag såg den födosöka över fälten i runt 20 minuter innan den tappades bort bakom en lada.
Västmanlands Ornitologiska Förening där jag numera ingår i programgruppen hade sin årliga utflykt till Hjälstaviken som jag var ledare för i mitten av Augusti. Förra årets utflykt gav svartbent strandpipare och i år hade en sandlöpare larmats dagen innan, så utsikterna för en lyckad utflykt var goda.
vitkindad gås
 
De vitkindade gässen hade börjat att anlända och mötte oss på ängarna ut mot tornet. Väl vid tornet så hittade jag faktiskt sandlöparen ganska omgående men sen försvann den och jag tror att Benjamin, jag och en till var de enda som lyckades se den.
Utflykten var trevlig, men på grund av slarv med publiceringen av vårt program så var den tyvärr inte så välbesökt. Blott en deltagare förutom mig och Benjamin.
Fotboll och fågelskådning var annars en ganska framgångsrik kombination under Augusti. Det började som nämnts ovan med röda glador i väntan på att en fotbollsträning skulle ta slut. Senare under en match får Benjamin syn på en kärrhök som födosöker över åkern, men var det en brun kärrhök? Jag blev tvungen att hämta kikare och konstaterade att det inte rörde sig om en brun utan en blå kärrhök eller möjligtvis en ängshök. Ny språngmarsh till bilen för att hämta tubkikaren och vänta ut fågeln som nu slagit sig ned på ett brunslock och efter en kvarts väntan så visade sig det vara en ängshök. Ny art i Västmanland för oss båda.
Slutet av månaden tillbringades antingen vid Frövisjön eller Asköviken sökandes efter sträckande tättingar. Både blåhake och rödstrupig piplärka hittades. Piplärkan var ny på vår frövisjölista, men i skrivande stund har vi inte lyckats hitta någon blåhake där än.

Samanfattning i korthet

Antal rapporterade arter

Jag: 91
Benjamin: 54

Antal X

Jag: 4 (Tobisgrissla, Myrsnäppa, Stäpphök och Sandlöpare)
Benjamin: 3 (Röd glada, Sandlöpare och Stäpphök)

Antal årskryss

Jag: 9
Benjamin: 7

Minnesvärda observationer

  • Såg alla 4 circus-hökar på hemmaplan där Ängshöken vid fotbollsplanen och Stäpphöken vid hedensberg toppar.
  • Roskarl i Frövisjön
  • Art nummer 250 (Myrsnäppa i Norsa)
  • Ängshök som jagade vid fotbollsplanen
  • Hittade och blev en av få observatörer av sandlöparen i Hjälstaviken.

Månadens dip

Ingen bändelkorsnäbb trots flera försök

Liknande inlägg

Svar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.