Årets första gråsiska

Det var inte bara ArtRally som gällde i helgen. På söndagen tog jag och Lilleman bilen till Fagersta för att ge gråspetten en chans. Jag saknar den i Västmanland och Lilleman saknar den helt.
Gråspetten som är känd för att vara skygg och försiktig har gäckat oss länge, så våra förhoppningar är aldrig stora.
Vid Semla finns en matning där gråspett synts om vintrarna, så även denna vinter. Jag hade varit i kontakt med Fagersta Fågelskådare via deras gästbok och fått beskrivet för mig var matningen låg och det var inte svårt att hitta.
gråsiska
 
Nu blev det ingen gråspett denna gång heller, men helt resultatlös blev inte vår tur. På matningen som var riktigt trevlig hittade vi vinterns första gråsiska. (Det är ont om dem i Västerås i vinter) som fotograferades och rapporterades in.
Efter besöket vid matningen så tog vi oss upp mot Silvbergslid där det observerats tallbit i mängder den senaste veckan och där var det gott om andra skådare och tallbitarna lät inte vänta på sig. De är ju ganska talföra av sig och hördes nästan omgående. Dessutom satt en handfull av dem i en topp inte långt bort. Kanske inte handkikaravstånd, men jag hade tuben i bilen och fick springa efter den så kunde vi räkna in 8 st av denna på våra breddgrader rara fågel.
Idag har gråspetten rapporterats in på närmare håll, närmare bestämt på en av mina favoritmatningar, så chansen att få in den på min Västmanlandslista denna vinter ökade markant nu.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.