Vilken fågelvecka

Efter att våren varit milt sagt trevande och längtan efter våra sommargäster blivit nästintill outhärdlig så har den nu äntligen kommit igång.
Veckan började med en ledig dag i form av annandag påsk och 1:a april. Den började precis som alla andra dagar den senaste tiden. Ett desperat sökande efter vårfåglar. En ensam lärka här och några grågäss där. Efter en fikapaus hemma hos mina föräldrar så kom då äntligen lite nytt med en rapport om forsärla vid Falkenbergska kvarnen i Västerås.
Planerna att fortsätta dagen med ett besök vid Gnien i Ramnäs skrotades snabbt och istället blev det lite betongskådning på hemmaplan.
forsärla
 
Nästa utflykt denna vecka blev en kvällstur med ugglelyssning tillsammans med en av mina lagkamrater från Artrallyt och två yngre killar.
Den kvällen började på bästa tänkbara sätt. Två lappugglor visade upp sig och födosökte över en inäga som vi valt att spana vid. Lokalen är en erkänt bra lappugglelokal, så vi var inte jätteöveraskade men att vi fick se två st var riktigt kul.
ugglespaning
 
När mörkret började lägga sig stoppade vi undan våra kikare och spetsade istället öronen. Första anhalten var tyst, men på andra stoppet hade vi ett slagugglepar som spelade för oss. Sedan fortsatte kvällen på samma sätt. Varannat stopp tyst så pärlugglan på nästa ställe ropade inte. På fjärde stället hade vi däremot riktig tur och fick höra en lappuggla. Första gången jag hörde denna gigants dova rop. Ett kort stopp till en bit därifrån var tyst, för att till slut avsluta med ett kattugglepar i ett träd rakt ovanför oss på sista stoppet.
Efter den kvällen hade jag en smula svårt att somna, men till slut hade jag smällt alla intryck och då kom John Blund till mig.
I fredags fick jag sovmorgon av mina snälla kollegor och den nyttjades till ett besök ute i Asköviken. Ingen jättefart där så tidigt på morgonen, men några tofsvipor spelade. Ett ljud som verkligen är vår och njutning. På väg tillbaka till jobbet passade jag på att kolla till djuphamnen i Västerås och där hittade jag årets första sothönor. 40-50 st.
På hemvägen efter jobbet stannade jag till vid Frövisjön och det kan ni läsa om här. Nu var våren riktigt på gång kunde man känna.
Idag drog vi ingång tidigt, Jocke och jag. Upp till skogarna norr om Västerås för att leta skogshöns. Men först ett stopp vid Frövisjön där årets första skrattmåsar skränade. Väl uppe i skogen möttes vi av orrarnas spel direkt när vi klev ur bilen och en kilometer in i skogen hittade vi den första tjädern.
tjäder
Vi lockade lite på järpe också, men utan resultat. Nöjda med tjädrarna och orren drog vi söderut och tog en fikapaus vid lappugglestället och där hade vi sträckande gäss och tofsvipor. En spillkråka sjöng också för oss.
Nu ville vi bara ner till Mälaren och Asköviken för att möta våren på riktigt och det gjorde vi också.
Vitkindad gås, enkelbeckasiner, sävsparv, brun kärrhök årskryssades bland grågäss, kanadgäss, sädgäss, havsörnar, ormvråkar och mycket mer. Vid djuphamnen hittade vi skäggdoppingar och vid Lillåns utlopp vid Munkängen letade vi efter snatterand när vi nåddes av informationen om mindre sångsvan vid Frövisjön.
Jocke var tyvärr tvungen att avvika, men jag hämtade Benjamin och drog vidare dit där vi startade dagen och i snöblåsten hängde jag in årskryss nr 10 och 11 för dagen. Mindre sångsvan och spetsbergsgås.
Nu är våren här
 


Kommentarer

Ett svar till ”Vilken fågelvecka”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.