Månadens fåglar – November 2013

Efter en riktig kanonavslutning av oktober med kryss så det räckte och blev över både på västkusten och hemma i Mälardalen så infann sig en viss mättnad när November kom med gråväder och mörker.
Men skådaråret i Sverige tog inte slut för det. Raritet efter raritet larmades ut och det måste ha blivit svårt för de riktiga hårdkryssarna att välja rätt. Ökenstenskvätta, brunsångare, sibirisk gransångare och svartstrupig järnsparv samtidigt på Stenåsabaden verkar dock ha varit det bästa valet om man nu inte redan begett sig till Trosa för att bara se en ökenstenskvätta.
I Blekinge dök det samtidigt upp en gråhuvad sparv och lite senare dök det upp ytterligare en svartstrupig järnsparv i en trädgård och när folket samlats kring den tomten dök det dessutom upp en härfågel. Snacka om heta dagar.
ökenstenskvätta
 
Min mättnadskänsla gjorde att jag tog det hela med ro och likt tjuren Ferdinand slog jag mig ned. Inte vid min korkek och luktade på blommorna, men väl vid en fågelmatning och tittade på mesarna.
Vi åkte dessutom på lite förkylningar och jag fick vara hemma och vabba med Lilleman. Om ökenstenskvättan stannade kunde en tur dit nog bli aktuell, men först skulle vi bli friska.
Den stannade och var oerhört lätt att hitta, så vi inkasserade månadens enda kryss i Trosa.
I övrigt hände inte så mycket den här månaden. Vi har matat fåglar, men inga sensationer eller nya arter har dykt upp vid någon av våra matningar.
1124_lavskrika
Sista helgen åkte vi till Gästrikeskogarna och tittade på lavskrikor och nu börjar december med advent och julfirande. Vad den månaden bjuder på i fågelväg får vi läsa om i januari.

Månaden i korthet

Antal inrapporterade arter

Benjamin: 12
Jag: 34

Antal kryss

Benjamin: 1
Jag: 1

Antal årskryss

Benjamin: 2
Jag: 2

Minnesvärda observationer

  1. Ökenstenskvätta. Tråkig obs, men en vacker fågel
  2. Lavskrikor i Gästrikeskogarna. Alltid lika roligt att möta lavskrikor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.