Månadens fåglar – Februari 2013

Om januari var en rivstart på året med en intensiv jakt på att fylla årslistan så kom baksmällan i februari. Vädret har varit kallt och bjudit på riktigt vackert vinterväder, men i och med att jag betade av de flesta vinterfåglarna redan i januari så bjöd denna månad inte på något direkt spännande.
Inledningsvis handlade det om de klassiska vinterfåglarna och vi höll koll på olika vintermatningar inklusive vår egen.
Den 2:a åkte både jag och Benjamin till Solna och Sunbyberg och tog en liten årskryssarrunda runt Råstasjön och Lötsjön. Strålande sol och någon enstaka minusgrad gjorde att området var fullt av folk som joggade, promenerade, åkte skridskor, åkte pulka, åkte skidor, var i vägen osv. Men vi fick en ordentlig titt på vattenrallen och smådoppingen och Benjamin hittade en rödhake.
Vattenrall, Råstasjön
Mot mitten av månaden började hackspettarna göra sig påminda ute i skogarna och ungefär samtidigt lyckades hela vår familj drabbas av influensor och förkylningar om varandra. En heldag lyckades jag få som började på soptippen och slutade i Färna Ekopark.
På soptippen hittade jag en flock vinterhämpling som inte var inrapporterad tidigare, men i övrigt var det ganska lugnt där.
Vinterhämplingar
I Färna var det hackspettarna som drog och det var riktigt roligt att på några få träd se så många som 5-6 tretåiga och några mindre samt en större hackspett. På håll lät deras hackande mer som en spelande tjäder.
Slutet av månaden har sedan gått i ugglans tecken och en hel del sena kvällar har spenderats ute på små skogsvägar lyssnandes efter alla sorters ugglor. Kattuggla har det blivit mest av, men jag lyckades också höra en pärluggla innan månaden var slut. Berguven har jag dock inte lyckats höra än, trots en hel del försök.
Det sista vi gjorde innan årets första vårmånad tog vid var ett besök vid klåfotakärrets matning där Benjamin och Kusin K fick testa att mata talltitor och svartmes direkt ur händerna. Själv lyckades jag till och med att få en stjärtmes i handen.

Kort Sammanställning

Antal inrapporterade arter
Jag: 39
Benjamin: 25
Antal X
Jag: 0
Benjamin: 0
Antal årskryss
Jag: 12
Benjamin: 8
Minnesvärda observationer

  • Närkontakt med vattenrall vid Råstasjön
  • 5-6 tretåiga hackspettar samtidigt
  • Benjamin matar talltita ur handen

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.