Annandag gråspett

Som jag skrev häromdagen, så har jag börjat en liten tradition med att leta upp en gråspett under julledigheten. Två år i rad i Luleå respektive Gävle har jag lyckats med det och idag var det upp till bevis för att verkligen göra det hela till en tradition. Dessutom på hemmaplan.
Jag började på ett ställe utanför Surahammar där vi var så gott som säkra på att vi hade en gråspett tidigare i år. Dock inte tillräckligt säkra för att spika den. När jag klev ur bilen var det knäpptyst, men på stigen mot fågeltornet så hörde jag en hackspett som antingen var gröngöling eller gråspett, med kraftig lutning mot gråspett. Jag vill nog tycka att gröngölingen är mer högljud och inte fullt så melankolisk.
När jag kommer fram så hittar jag fågeln på lite för långt avstånd för min handkikare och tuben var inte med. Men jag hade lite tur och den satte sig så att jag fick se den i profil och näbben stämde bra för gråspett.*
Eftersom jag i fält inte var 100% säker åkte jag vidare mot andra ställen man kan se gråspett på och på ett hygge hittade jag den här lille jägaren.
sparvuggla
 
Ljuset gjorde bilden ganska blå, så jag konverterade den till svartvit istället. Den satt ganska obrydd av mig och jag kunde kliva ut på hygget och placera mig rakt under trädet den satt i utan problem.
Vidare mot Färna Ekopark där jag letade efter en matning där de brukar rapporteras gråspett, men jag lyckades inte hitta någon annan matning än vid en sommarstuga, och de verkade bara ha frön och en stor flock domherrar på plats.
Nu var det dags för frukost, så jag vände och åkte tillbaka mot stora vägen, men blev hejdad halvvägs av fru tjäder.
tjäder_13
 
Hon stod där och visste inte riktigt vad hon skulle göra med den stora svarta saken som stannat mitt framför henne. Jag vinklade skärmen på kameran och satte ut en hand genom rutan och fick till åtminstone ett bra kort på damen.
Nu drog jag vidare mot skogsmuren och där hittade jag en fin matning som gav en hel del mesar, nötskrika, större hackspett och skata. Men ingen gråspett.
Via Ramnäs tog jag vägen mot Skultuna och stannade till på några ställen för att dricka kaffe och lyssna efter fåglar, men det var mest småfågel i farten och en ormvråk som jagade över ett fält.
Nu var jag inne i Västerås kommun och hade bara ett av de inplanerade ställena kvar för att med 100% säkerhet få in en gråspett.
Jag parkerade bilen på en vändplan och promenerade längs en skogsväg där det ska finnas en matning vid ett hus. Någon matning såg jag inte, men en hackspett hörde jag och den här gången fick jag syn på den ganska nära och det var inga problem att se det gråa huvudet. Jag såg inget rött i pannan, så det borde vara en hona, men å andra sidan var det en ganska kort observation så jag låter könet vara obestämt.
Tänka sig att jag lyckades hålla min tradition vid liv. Inte bara en västmanländsk gråspett utan jag fick till och med ett kommunkryss i Västerås och dessutom fick jag se både sparvuggla och tjäder och avslutade det hela med 6 stenknäckar.
*(Efter att ha kontrollyssnat på en hel del inspelningar av de båda arterna i telefonen och hemma så bestämde jag också den första spetten till gråspett.)


Kommentarer

Ett svar till ”Annandag gråspett”

  1. […] drog jag iväg och letade efter bra gråspettställen. Jag har en jultradition att hitta gråspett i mellandagarna och Benjamin saknar den fortfarande på sin […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.