Månadens fåglar – januari 2023

När man årskryssar som jag så är januari en rolig fågelmånad trots att den generellt är ganska fågelfattig. De senaste åren har dessutom Benjamin hakat på med årslistor och gett mig sällskap. Förutom att fylla våra årslistor så har Ungdomsskådarna ett januarirally som Benjamin deltar i och vi i Västmanland har ett endagarsrally i slutet av månaden. Sen brukar vi hålla en exkursion till någon lokal med öppet vatten och övervintrande änder och andra sjöfåglar. Sista helgen är det sen dags för Vinterfåglar inpå knuten. Så trots att vi har färre fåglar är januari en hektisk tid för oss fågelskådare.

Årslistor och Januarirally

Förra året startade vi året på Öland och fick en rejäl rivstart. I år skulle vi vara hemma hela januari och så har det blivit bortsett från några dagsutflykter. Vi började med att åka till Falun där det hittades en lappmes strax innan jul och den var kvar den 1/1. Det var ett tag sedan jag hade lappmes på årslistan. Berguv i gruvan och en snatterand vid reningsverket lyckades vi också hänga in.

Sen har vi jobbat systematiskt och hållit koll på artportalen efter lite udda arter som kan vara kul att årskryssa och få in i januarirallyt. En övervintrande bläsand i Skitviken, Några besök i skogen och skogsmatningar och sen har vi som jag skrev ovan haft andra aktiviteter som också gynnat årslistan och januarirallyt.

84 arter slutade Benjamin på i rallyt, några av dem finns nämnda här ovan och några kommer att nämnas i senare stycken.

Råstasjön och Ekeby våtmark.

När vi började med skådning så blev ett januaribesök vid Råstasjön och Lötsjön snabbt en trevlig utflykt för oss. Lagom promenad för en liten 6 åring att orka med och tillräckligt med fågel på behagligt avstånd. När jag blev aktiv i VOF som programansvarig plockade jag in den som en stående punkt i vårt program och de senaste åren har vi växlat mellan Råstasjön och Ekeby våtmark i Eskilstuna. För egen del har det dock alltid blivit egna besök på båda lokalerna.

Till Råstasjön hade vi en exkursion, men pandemin verkar ha fått folk att tänka om, för vi har svårt att locka folk till våra vinterexkursioner. Just när vi skulle ha denna så var det dessutom mycket prat om smittspridning i media så det kanske var därför det blev så få deltagare. Jag, Benjnamin och två till och sen kom min bror som bor där och slog följe med oss ett tag.

Roligaste art vi fick in där var en hämpling vid en matning, men vi fyllde på med sothöna, rörhöna, kanadagås, knölsvan, fasan, rödhake och bofink också. Ett väldigt årskryssande mest hela tiden.

Helgen efter åkte vi till Ekeby våtmark och hade det trevligt, salskrakarna där är en trevlig övervintrare, kungsfiskare, forsärla och sävsparv brukar också vara säkra kort på den lokalen i januari. Lagom hemma igen så kom det ett larm om råka och kaspisk trut i hamnen i Västerås, så det var bara att kasta sig iväg och fylla på med fler arter i årslistan.

Artrally Västmanland

Artrallyt hemma i Västmanland är en av årets höjdpunkter faktiskt. I år fick vi dessutom träffas fysiskt och käka pytt i panna tillsammans så det blev riktigt kul. Inför artrallyt var det mildväder med ganska gott om fågel, så vi som sedan 4 år tillbaka går under rallyt kände att det kunde bli tufft. Vi gynnas av kalla och lite fågelfattiga år. Då har vi nytta av att vi skådar aktivt 100% av tiden.

Nu hade vi sådan tur att det frös till och det visade sig bli ett riktigt tufft och artfattigt rally i alla fall. Vi gick som vanligt vår rutt och när vi kom in i stan så låg vi lite sämre till än förra året. Då hamnade vi på 49 arter och har som mål att någon gång gå in 50 arter, men det slutade vi hoppas på runt Lögarängen någonstans.

Trots det drog vi in en riktigt fin slutspurt och fick nästan full pott vid Hamre våtmark som var vår destination. Entita på vägen dit, skäggmes i vassen och till slut en vattenrall i diket.

49 arter i år igen och i år räckte det hela vägen till seger i hela rallyt och i EKO-klassen.

Vinterfåglar inpå knuten

Sista helgen räknade vi fåglar. Dels med VOF vid Notudden där vi gladdes åt en kungsfiskare, som trots att den höll till precis vid matningen ändå inte räknades, men vi kunde visa förbipasserande den och det gladde många.

Foto: Benjamin Rodling

Hemma vid matningen fick vi för första gången in en järnsparv vid matningen och hela 4 domherrar. Vi har bara haft några enstaka domherrar på vår matning sen vi flyttade in så det var riktigt bra tajmat.

Vi jagade ju dessutom januarikryss åt Benjamin så vi drog upp på skogen och räknade fåglar vid Öjesjöns matning. Gott om domherre där också och en mindre hackspett som trummade en bit därifrån.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 84

Antal fältdagar: 23

Antal X: –

Antal årskryss: 84

Årskryss Vstm: 71

Antal skolgårdskryss: –

Minnesvärda observationer: 

  • Hämpling på vintermatning
  • Järnsparv på matningen hemma
  • Lappsparv på årslistan igen
  • Dubbla vinterfynd av snatterand
  • Snygg sparvhökshane på skolans matning när jag hade elever på plats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.