Månadens fåglar – Juli 2014

Juli är inte någon fågelmånad. Försommarens fågelsång har tystnat och höststräcket kommer inte igång på allvar förrän i Augusti.
Men man är ledig och har gott om tid att utforska nya marker när man åker på semester.
För vår del blev det som vanligt en resa norrut mot Norrbotten och Luleå.
Innan vi åkte hade en svartpannad törnskata larmats flitigt strax intill E4:an i Nordmalings kommun så där kunde det bli bra att rasta. När vi kom dit så var det 30 grader varmt och ingen mer än jag var sugen på att gå ur bilen. Ett snabbt och resultatlöst stopp och sedan for vi vidare. ”Jag har den redan” sa Benjamin och jag fick hålla med honom i den stekande hettan.
mjöluddstjärn_plattform_öst
Uppe i Norrbotten så varvade jag bekanta lokaler med att utforska nya områden. Framförallt spenderade jag mer tid till nattskådning. Gott om träsksångare hade rapporterats i Finland och någon borde väl också kunna leta sig över gränsen till oss.
Det blev några nätter men inga träsksångare, fast vi gick inte lottlösa jag och Benjamin. Det var bra fart på ugglorna och till skillnad från södra Sverige så blir det inte mörkt på nätterna så de är skapligt lätt att få syn på dem när de jagar på nätterna. Hornuggla, Jorduggla, slaguggla och hökuggla hittade vi. Den sistnämnda lyckades vi hitta en hittills okänd häckning. Åtminstone fanns inga rapporter om den på Svalan.
Gott om tid lades också på att fylla i luckor i min Norrbottenslista. Vi var tidigare än vanligt där uppe och en del sångare sjöng fortfarande, så jag kunde fylla på med dem. Dessutom hade Luleå kommun iordningställt nya fina plattformar och promenadstigar runt en för mig hittills outforskad lokal. Mjölkuddstjärn med brunand och sothöna som också de saknats på listan.
På vägen hem gjordes ett nytt försök på den svartpannade törnskatan som tydligen skulle vara kvar. Men värmen var fortsatt outhärdlig och jag dippade igen.
trädlärka
När vi kom hem till Västerås igen var det badsäsong och värmebölja för hela slanten. Jag lurade med familjen till Grällstaåsens grusgrop där bad kunde kombineras med backsvalor och trädlärkor.
Nu började höststräcket så sakteliga komma igång och kvällarna i slutet av månaden tillbringades omväxlande vid Gnien i Ramnäs och Frövisjön utanför Skultuna.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 105
Benjamin: 53

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 0

Antal årskryss

Jag: 5
Benjamin: 4

Minnesvärda observationer

  • Hökuggleunge som tiggde på ett hygge
  • Ugglor i Norrbotten
  • Skärpiplärka som slog sig ned bredvid mig vid Kallax Hamn
  • Nattsträckande drillsnäppa från sovrumsfönstret

Månadens dipp

  • Dubbeldipp på svartpannad törnskata

Kommentarer

3 svar till ”Månadens fåglar – Juli 2014”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.