Månadens fåglar – Oktober 2014

Oktober är en riktig sträckmånad. Nu rör sig fåglar på bred front inte bara i sydlig riktning utan en hel del förflyttningar i alla väderstreck förekommer.
Efter att på hemmaplan upplevt ett ganska lugnt September utan några riktigt larmbara fåglar så började oktober ganska bra. Vårt lokala larm gick ganska varmt första lördagen och den som började det hela var Benjamin med en råka vi hittade på Hacksta industrimråde. Därefter kom ett larm om en stäpphök ganska snabbt och ute vid fotbollsplanen i Dingtuna hittade jag och Benjamin bändelkorsnäbb.
Söndag den 5/10 hade vi Euro Birdwatch Day 14 ute i Asköviken. Jag skulle vara i fågeltornet från soluppgången och guida besökare. När jag kommer ut till tornet så kommer dagens största överraskning. En ropande berguv!
berguv
Vindarna var bra och vi var ganska förväntansfulla, men dagen bjöd inte på några fler överraskningar. Det var de väntade arterna som dök upp och flög förbi.
Den andra helgen testade vi ett nytt utflyktsformat i VOF. En ospecificerad exkursion där vi skulle åka dit BirdAlarm pekade. Vi kallade det Draglördag, men det blev ingen direkt succé. 3 deltagare inklusive mig. Då inga larm inkommit på morgonen valde vi att åka ut till kusten och leta själva. Det blev Landsort och förhoppningar om östliga tättingar som t ex tajgasångare.
Fågelstationen var fortfarande öppen där och de hade bara fått våra vanliga småfåglar i näten och trots idogt letande hittade vi inget annat än kungsfåglar, mesar och trädkrypare, så vi valde att åka till Uppsala istället. Där hade en rosenstare larmats ut och den lyckades vi hänga in. Kryss för alla oss som var med.
rosenstare
Resten av månaden bestod mest av tomtskådning och skolgårdsskådning. En del tomt och skolgårdskryss lyckades jag faktiskt hänga in under oktober.
Gärdsmyg, knölsvan på skolgården och mindre korsnäbb på tomten.
I slutet av månaden var det dags för höstlov. Jag hade tagit ledigt på måndagen och vi hade planer på att dra ner till Västkusten för lite hårdskådning av sträckande havsfågel. Men vi ville avvakta väderleksrapporterna och veta att det blåste åt rätt håll. Ingenting pekade på någon storm likt den vi hade förra året så jag började misströsta.
På söndagen vecka 43 kom dock ett larm om en rallhäger i Jönköping så mitt missmod förbyttes till entusiasm och optimism.
rallhäger
Jag fick med mig båda barnen och hamnade i Jönköpingsposten av bara farten. Roligt drag och riktigt snygg obs av en ovanlig fågel.

Kortfakta

Antal rapporterade arter

Jag: 54
Benjamin: 5

Antal X

Jag: 2 (rosenstare, rallhäger)
Benjamin: 1 (rallhäger)

Antal årskryss

Jag: 2
Benjamin: 2

Minnesvärda observationer

  • Rallhäger
  • Rosenstare
  • Berguv i Asköviken
  • Korssnäbb på tomten

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.