Månadens fåglar – November 2014

November är sista rycket på hösten och början på vintern.
Den sista oktober pep det till i mitt fågellarm om en berglärka i Nora. Lite väl långt bort om det inte vore för att Benjamin saknade den. I regn och rusk gav vi oss iväg dagen efter. Den var kvar på morgonen och vädret var inte sträckvänligt så det var idel gott mod i bilen på väg dit.
När vi kommer fram och kliver ur bilen påpekar jag för Benjamin att vi ska lyssna efter lockläten som inte känns bekanta och jag hinner knappt avsluta meningen förrän en fågel med ett lite vemodigt lockläte flyger över oss. Vi följer den ner mot stranden där den landar på en sten och mycket riktigt är det en berglärka.
I tuben får vi en riktigt snygg obs där den reser sina horn och sitter och visar upp sig för oss. Benjamin hinner dessutom få en ganska bra bild på den, men sen hoppar den in i gräset och bjuder inte på någon mer snygg uppvisning. Regnet och blåsten gör att vi ganska snabbt känner oss nöjda och åker hem igen.
berglärka_benjamin
 
Dagen efter tog jag mig själv ner till skitviken för att se om några övervintrare hade hittat dit. Så länge Mälaren är isfri brukar det vara lite si och så med det, men ett varv runt lillåudden och bort mot notuden gav i alla fall kungsfiskare, mandarinand och en del storksrake.
På onsdagen i veckan som kom dök sedan månadens mest sensationella fynd för min del upp. Ska jag vara ärlig är det nog mitt livs mest sensationella fynd även om det rör sig om en vanlig art, men fenologiskt borde den ha attraherat några fler skådare vilket den inte gjorde.
När jag klev ut på skolgården flög det runt en svala. En hussvala. Den flög runt där hela eftermiddagen och tidpunkten gjorde att jag blev lite nyfiken på om det kunde röra sig om något mer exotiskt. Men jag fick god tid att studera den och ju mer jag studerade den desto mer pekade på vanlig hussvala. Hemma studerade jag vidare i böcker om andra arter som det skulle kunna röra sig om, men även det gav mer studier bara mer bekräftelse på att det var en vanlig hussvala.
Total avsaknad av sol hela månaden gjorde att skådartimmarna blev ganska få. Men det hindrade inte Benjamin från att kryssa ytterligare en art i mitten av månaden.
Vi hade åkt upp till Färna ekopark för att leta efter tretåig hackspett och gråspett, men hackspettsturen blev istället en skogshönstur. Vi hade begett oss ut på ett hygge där vi först stötte några orrar. När vi vände såg vi en stor rovfågel och fick känslan av att det kunde vara en kungsörn. Vi kastade oss in i bilen och följde efter den, men tappade den när den for in över skogen.
100 meter in i skogen stannade vi vid en liten parkeringsficka för att vända den. Då stod han där ståtlig ch vacker och försökte göra sig osynlig för oss.
tjäder_benjamin
Benjamins första tjäder!
Veckan därpå hade VOF en utflykt till gästrikeskogarna där det skulle matas lavskrika. 22 personer följde med och lavskrikorna var på plats redan när vi kom. Dessutom hade det snöat på morgonen så det blev en rikitgt fin vinterutflykt.
lavskrika
Resten av månaden satt vi inne och kurade och om solen tittade fram någon timme någon dag passade vi på att bege oss ut och vinterskåda.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 38
Benjamin: 26

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 2 (Berglärka, tjäder)

Antal årskryss

Jag: 2
Benjamin: 5

Minnesvärda observationer

  • Riktigt snygg berglärka på badstrand i Nora
  • Benjamin kryssar äntligen tjäder
  • Två kungsfiskare flyger runt mig i skitviken
  • Hussvala på skolgården i NOVEMBER!

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.