Dagens fågel 22 – Fjällvråk

Fjällvråk - Västerfärnebo
På sommaren när man ser en vråk på våra breddgrader så kan man vara säker på att det är en ormvråk. Vråkar brukar dessutom ha en förkärlek till att sitta intill våra vägar i torra träd eller på stolpar. Så om du ser en rovfågel intill vägen och det är sommar så är det med 99% säkerhet en ormvråk.
Vintertid blir det dock lite knivigare för då kommer fjällvråkarna söderut och skaffar sig vinterrevir där de håller sig så länge de hittar föda där. Den är förvisso inte så vanlig vid stora vägar, men helt säker kan man inte vara.
Lite större, ljusare huvud, ljusare buk och mindre variationsrik i sin dräkt än ormvråken. Dessutom har den i alla dräkter ljus övergump med svarta ändband.
När jag började skåda på allvar var jag så imponerad av de mer erfarna skådarna som utan att blinka lätt skiljde ormvråk och fjällvråk åt. Nu är det jag som är den där erfarna, för utan att jag märkt det så blinkar jag inte längre när jag snabbt bestämmer dessa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.