Ett kort besök vid Frövisjön

Idag hade jag en slappardag inplanerad. Ingen klocka på ringning och lite småplock hemma på sin höjd.
Vi käkade frukost i lugn och ro runt kl 11, kanske lite senare. Då piper det till i vårt lokala fågellarm.
En skräntärna i Frövisjön. Skräntärnan i sig är ingen raritet. Den häckar om än sparsamt längs ostkusten och ses årligen i Västmanland. Men den är inte lätt här och jag saknar den på min Västmanlandlista. I Frövisjön finns dessutom inget dokumenterat fynd av arten.
skräntärna
B
ilden tagen vid tidigare tillfälle i Kallax
Benjamin låg lugnt kvar i soffan och suckade åt min entusiasm. Men efter att ha missat, styltlöpare, stäpphök, småspov och vitvingad tärna vid Frövisjön tidigare i år, tänkte jag inte sumpa den här.
Snabbt på med kläderna och iväg upp till sjön. Där stod utlarmaren med en grupp engelska turister och min snabbhet ut till sjön väckte viss munterhet bland dem. Skräntärnan stod också kvar på en revel mitt ute i sjön och strax efter min ankomst tog den en flygtur och tappades bort.
Den återfanns senare på samma ställe och lämnades av mig och de andra.
Under den dryga timme jag stod där så fick jag också se en svarthalsad dopping med unge på ryggen. Den dök dessutom med ungen kvar på ryggen. Något jag aldrig sett tidigare. Ungarna jag sett har stannat kvar på ytan när föräldern dykt. Men den här ungen följde alltså med sin förälder ner. Nästa gång den dök stannade den dock kvar på ytan.
Ett Västmanland och Frövisjö X för mig kändes helt ok.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.