Kring midsommar när dagarna är som längst är det en viss tjusning att ge sig ut i natten och lyssna på våra nattfåglar.
Just nu har dessutom näktergalningarna tystnat för säsongen, så det går lättare att lyssna på andra mer intressanta arter.
gräshoppsångare
F
oto: Gräshoppsångare
Jag har redan spenderat lite tid ute och känner mig ganska klar med nattlyssningen för min del. Min senaste natt ute blev en hel natt och jag fick höra de arter jag ville höra och några till dessutom. Men när jag gått och lagt mig för natten i går, så kom Benjamin in och undrade om vi inte kunde åka ut och lyssna.
Sagt och gjort drog vi ut och tog en bantad version av min långa runda sist. Det var nästan samma fart som då. Den enda skillnaden var att det var färre vaktlar som jag hade riktigt gott om då. 5 st rapporterade jag, men jag hade ytterligare en som jag inte var säker på om det var samma som hördes på två ställen och sedan en som jag bara hörde en svag spelning på som jag valde att inte rapportera.
Nattens korta runda med 5 stopp gav i alla fall följande arter och antal.

  • Grässhoppsångare 6 st på 4 olika lokaler
  • Kärrsångare 3 st på 2 olika lokaler
  • Vaktel
  • Kattuggla 1 tiggande unge
  • Hornuggla 3 tiggande ungar på 2 olika lokaler
  • Sävsångare
  • Kornknarr 2 på en lokal

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.