Nattfåglar med Benjamin

Jag har lite jobb med att rota fram några säkra nattfåglar inför en exkursion som jag ska hålla den 18:e juni. Ett jobb jag gärna lägger ner eftersom nattfågellyssning är en rolig utmaning att ge sig på.
Idag var det tänkt att jag skulle ut själv, men strax innan jag gav mig iväg ändrade sig Benjamin och ville följa med.
Det första målet var att hitta nattskärra. Jag vill gärna ha den på brandområdet och vi åkte upp till Öjesjön där jag förra året hade nattskärra flygandes framför bilen.
öjesjön2
Tanken var att stanna till en sväng vid Frövisjön, men där blåste det en ganska byig vind som inte alls var trevlig så vi åkte vidare norrut lite tidigare än tänkt vilket gjorde att vi var framme lite väl tidigt.
Den tiden fikar vi bort vid grillplatsen på stranden tänkte vi och plockade fram kaffe, bullar och godis. Fika är gott. Men myggen och knotten tyckte att vi var fika, så vi fick fly in i bilen. Tack och lov hittade jag djungelolja i bilen. Annars hade det nog bara blivit skeletten kvar av oss.
runt kl 23 drog den första nattskärran igång. Tyvärr en bit norr om sjön, så den lämpade sig inte riktigt bra för en exkursion. Men vi hittade en närmre skärra efter vägen ner mot Fläcksjön, så det ordnar sig med det.
Nu åkte vi söderut och lyssnade på kornknarr och gräshoppsångare vid Rörbosjön. Vid Hällsjön hade vi en rördrom och en del sävsångare. Vi ville gärna hitta några ovanligare arter också, men det ville sig inte, fast vid Hällsjön fick vi larm om en flodsångare så vi ändrade vår rutt en smula och valde bort skogen mot slätten.
På vägen mot flodsångaren fanns det några potentiellt bra ställen som skulle lyssnas av och det var mest näktergalar som väsnades på dem, men på det sista stället hittade jag vaktel och så var det något annat bland näktergalarna.
Att det var en acrocephalus kände jag mig rätt säker på, men det var för långt från vägen för att spika helt klart. Jag tyckte att den var långsam och visslig vilket stämmer bra på busksångare, men eftersom ljudet dränktes i näktergalssång så kunde det vara så att de snabba fraserna från kärrsångaren föll bort.
Benjamin hade somnat bredvid mig, så ja ville inte lämna bilen och gå ut för att komma närmre. Istället kastade jag ur mig en fråga till han som larmat flodsångaren om han kunde kolla upp den. Han kunde ju rent av vara i närheten.
Nu åkte jag vidare till Flodsångaren och när jag kom fram och drog ned rutan så vaknade Benjamin till liv och mumlade flodsångare, sen somnade han om. (jag har skapat ett litet fågelskådarmonster)
Sen hann jag med en kärrsångare innan jag åkte hem och rapporterade.
Busk- eller kärrsångaren rapporterade jag som en busksångare med frågetecken när telefonen ringde och jag fick den bekräftad som busksångare.
En riktigt lyckad nattlig tur med 3 årskryss och nästan ett ädelkryss på busksångare.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.