Rovfågelexkursion

I flera år hade Västmanlands Ornitologiska Förening en uppskattad exkursion där vi åkte runt i slättlandskapet runt Västerås och spanade efter övervintrande rovfåglar. I och med att exkursionsledaren för den turen klev av sina uppdrag så har vi också under ett antal år gjort annat under februari. Bland annat har vi åkt till Gästrikland och tittat på lavskrikor. Många har dock efterfrågat rovfågelturen så i år la jag som exkursions och programansvarig i föreningen återigen in den som en punkt i vårt program, med mig själv som ledare.
fjällvråk
Under janunari började jag dock känna mig en smula orolig. Jag såg nämligen inte så mycket rovfågel. Om det berodde på att jag själv var ute mindre, eller om det är färre övervintrande rovfåglar i år låter jag vara osagt. Men det är också ganska glest mellan rapporterna på artportalen. Jag tog då kontakt med en bekant som känner till ännu fler lokaler än vad jag gör och bad honom hjälpa till.
10 anmälda deltagare på Facebook och någon som anmält sig via mail några dagar innan gjorde att jag räknade med 10-12 deltagare. Men de sista dagarna droppade fler och fler deltagare in och när vi stod på parkeringen vid Vallby Friluftsmuseum i går morse var vi 17 deltagare. Riktigt kul med stort intresse.
Som jämförelse genomförde Stockholms Ornitologiska Förening också en exkursion i går. De hade 31 deltagare, men det bor 10 gånger fler människor i Stockholm än i Västmanland.
Vädret var en smula lynningt, med vind och snöfall så vi var lite osäkra på vart vi skulle bege oss för bästa skådning. En blåsig och snöyrande slätt skulle inte ge så mycket njutning. Men innan vi kommit iväg så slutade det snöa. Vi gav oss iväg mot Tortuna och Bocksjön. Vägen dit fick efter lite konfererande bli en omväg vilket gav utdelning. En fjällvråk på var sida Tortuna och sen ytterligare två fjällvråkar vid Bocksjön norr om Tortuna.
bocksjön
Foto: Christina Bredin
Vi åkte sedan sakta runt Hedensbergsslätten och vid Hedensberg hittades också en Ormvråk.
Nu började vinden göra sig påmind och våra magar började bli sugna på kaffe. Vi bestämde oss för att åka mot Frövisjön, där vi i lä av en dunge kunde sitta på bänkarna nedanför Skultuna naturklubbs stufga och fika och skåda.
En havsörn och några korpar fick vi se, men annars var det ganska lugnt där.
Vädret blev bara bättre och bättre och efter fikat drog vi in i skultunaskogarna och spanade efter lappuggla. Någon uggla hittade vi inte, men väl 2 havsörnar och sedan avslutade vi exkursionen vid en skogsmatning i närheten.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.