Fågelgrupper på Facebook

Facebook för mig började som en mötesplats där jag kan hålla kontakt med släkt, vänner och bekanta. I takt med att fejan växt och idag verkar ha totalt världsherravälde över våra sociala kontakter på internet så har fler användningsområden dykt upp och nu använder jag Facebook lika mycket som intressestyrt forum.
Ett område där jag använder forumfunktionerna väldigt flitigt och är medlem i många grupper är givetvis fåglar och fågelskådning.
Det finns gott om fågelgrupper och jag går med i de flesta intressanta som jag hittar. En del blir jag aktiv i och en del håller jag mig mer passiv i, men är fortfarande engagerad medlem. En del har jag dock lämnat på grund av dålig styrning från administratörer eller för att aktiviteten blir för likriktad och ointressant.
Här nedan följer en lista på de grupper jag tycker kan vara värda att vara med i. Alla utom en är jag själv medlem i, men jag har med den för att den uppenbarligen tilltalar rätt många fågelvänner och därför inte kan vara helt ointressant bara för att den inte tilltalar mig.
Jag har kategoriserat dem några olika kategorier utifrån inriktning.
FiV-Facebook

Regionala grupper

Här samlar jag grupper som har mer regional inriktning. Av förklarliga skäl är det grupper från regioner där jag själv är aktiv skådare eller har någon annan anknytning. Det finns säkert fler riktigt bra grupper från andra regioner.

Fåglar i Västmanland

En grupp för allt som rör fåglar i Västmanland. Skapad och administrerad av Västmanlands Ornitologiska Förening. Diskussioner och bilder från Västmanland. Gruppen används även som kanal för VOF att nå ut med information om vad som händer i föreningen och jag själv lägger t ex ut alla föreningens exkursioner som evenemang här.
Lite drygt 200 medlemmar och bitvis engagerad aktivitet.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)

En grupp för fågelvänner och fågelskådare i Stockholms rapportområde. Likt Fåglar i Västmanland en grupp för den regionala fågelföreningen och en blandning av foton, information från föreningen och diskussioner om lokala nyheter.
Runt 800 medlemmar och aktiviteten är ganska måttfull.

Norrbottens fåglar

En grupp för fåglar och fågelintresserade i Norrbottens län. Huruvida det är en officiell grupp för Norrbottens Ornitologiska Förening är jag inte säker på, det framgår lite otydligt i gruppens beskrivning, men det finns i alla fall täta band och administratörerna är aktiva i föreningen. Regionala nyheter och gott om rapporter från lokalt fågelskyddsarbete. Vintertid blir det mycket foton från matningar.En riktigt stor grupp för att vara regional.
1100 medlemmar med skapligt hög aktivitet.

Lokala grupper

Här hittar man grupper som riktar sig mot en publik som är intresserade av en specifik lokal, eller ort. Jag är medlem i en del slutna och hemliga grupper också, och dessa har ja utelämnat.

Klubb Frövisjön

Hemmalokal nr 1 för mig. Gruppen är ganska liten, men engagerad när det händer saker kring sjön. Väldigt säsongsbetonad aktivitet. Vår och Höst är här mest aktivitet. Här finns bl.a en artlista där medlemmarna kan lägga in sig själva och jämföra sin egen lista med andras.
Runt 50 medlemmar

Asköviken

Hemmalokal nr 2 för mig. Engagemanget och aktiviteten går i vågor. En hel del intressanta och nostalgiska inlägg med bilder och rapporter från svunna tider varvas med dagsfärska bilder och rapporter.
Strax under 200 medlemmar

Hjälstaviken

En av Svealands bästa fågellokaler har givetvis en egen facebookgrupp. Gruppen är ganska stor och som de flesta grupper skiftar aktiviteten med fågelsäsongen. Vår och höst är aktiviteten högst, men året runt förekommer diskussioner och dagsrapporter från ”viken”. Gott om nyheter från media och även en hel del allmänt visas upp.
Nästan 600 medlemmar

Haparanda Sandskär fågelstation

En grupp för Sveriges nordligaste fågelstation. Här rapporteras officiellt från Sandskärsgruppen som är den grupp som på NOF:s uppdrag har hand om driften på fågelstationen.Relativt låg aktivitet, men jag förväntar mig att det blir mer fart när ringmärkningsäsongen drar igång.
Strax under 200 medlemmar

Västerås Fågelklubb

Lokal grupp för Västeråsskådare. Startades för att undersöka möjligheterna att dra igång en lokal klubb här i staden.Låg aktivitet och få medlemmar, men den kan förhoppningsvis växa till något större om vi får igång lite verksamhet.
Nästan 50 medlemmar

Svenska Allmänna grupper

Under denna rubrik listar jag ett gäng grupper som inriktar sig till hela Sverige med fåglar och fågelskådning som inriktning. Nivån och inriktning skiljer sig en smula på dessa och det är därför jag tycker att det är bra att det finns fler grupper så att man som skådare kan engagera sig där man tycker sig passa bäst.

Fåglar inpå knuten

Sveriges absolut största fågelgrupp på Facebook. Här är allt som rör fåglar ok. Diskussioner om fåglar och vad som händer i fågelsverige. Men en förödande majoritet av inläggen är fotografier på vintermatningar och fåglar i trädgårdsmiljö, vilket ledde till att jag gick ur gruppen för att inte dränka mitt flöde med likadana bilder dag ut och dag in. Stämningen är dock gemytlig och aktiviteten är hög och av medlemsantalet att döma är detta vad de allra flesta fågelvänner vill ha på facebook.
Över 10 000 medlemmar

Vår Skådarvärd

En grupp för fältornitologi med ganska hårda regler om vad som är ok att lägga upp i gruppen, vilket då och då leder till diskussioner om att gruppen är exkluderande vilket den på sätt och vis är, men så ska det vara. Vill man bara lägga ut sina bilder eller ha hjälp med enkel artbestämning finns det gott om grupper för det. Det här är en grupp för avancerad fältornitologi och admins arbete att hålla ribban lågt ger resultat i form av bra och intressanta diskussioner.
Drygt 3500 medlemmar.

Fåglar och fågelskådning

En liknande grupp som Vår Skådarvärld, men med mycket lägre tröskel för vad som är ok. En fågelskådningsgrupp för oss glada amatörer där ingen fråga är för liten eller för stor. Ren bildvisning är dock inte ok och som vanligt blossar då och då diskussioner om detta upp när admin eller aktiva medlemmar säger ifrån.
Runt 3000 medlemmar

Artbestämning av fåglar

En ren artbestämningsgrupp där erfarna ornitologer, glada amatörer och nybörjare hjälps åt att bli bättre på att artbestämma fåglar. Admin jobbar mycket aktivt med att hålla en viss nivå på diskussionerna. Bland annat är inte syftet att bara lägga upp bilder och få svar på vad det är, så krav ställs både på de som vill ha svar och de som ger svar.Det finns fler grupper för artbestämning och en del har knoppats av från denna på grund av de lite hårdare reglerna. Jag har testat de flesta jag hittat och tycker att denna är den den enda som behövs. Snabba och uttömmande svar för det mesta och lärorikt för både nybörjare och experter.
Runt 4000 medlemmar

Svenska specialgrupper

Grupperna ovan riktar sig till en bred grupp medlemmar och med en bred inriktning. Det finns också grupper som är mer specialinriktade och vänder sig till ett smalare intresseområde.

Artportalen.se -Användarforum

En grupp för användare av artportalen.se där man hjälps åt att ge varandra tips, idéer och ren support i användandet av artportalen. Fågleldelen som är den största gruppen användare tar upp stora delar av diskussionerna, men här är det artportalen och fåglarna som är i fokus. Gruppen är en community för användare och ingen kanal för frågor till Artportalens support.Information om nyheter och hjälp med felanmälningar går dock att få här.
Runt 1300 medlemmar

Club300 Sweden

En grupp för de hårdskådande kryssarna i club300. Väldigt varierande aktivitet som är beroende av raritetsläget i Sverige. Långa och engagerade diskussioner om kniviga artbestämningar, spontanitet, skådares beteende mm varvas med total tystnad om ingen raritet hittats på länge.Här kan man också hitta nyheter om rariteter i våra grannländer och under höst och vår brukar några metrologer lägga upp intressanta väderleksprognoser med fokus på fåglar.
Runt 1600 medlemmar

Tomt-Fågelskådning

En grupp för folk som skådar fågel på sin egen tomt. Reglerna är inte hårda, men precis som med tomt-listan ska fågeln eller skådaren befinna sig på sin egen tomt för att det ska passa in här.En relativt ny grupp med blandad aktivitet. Funkar bra som alternativ till Fåglar inpå knuten för oss som är en smula nördigare i vårt fågelintresse.
Runt 500 medlemmar

Internationella grupper

Fågelskådning är ett internationellt stort intresse och nätverken kring fågelskådning är mest nationella, men det för de mest hårdskådande finns det också behov av internationella nätverk. Då jag nästan uteslutande skådar i Sverige så är detta ett outforskat område för mig.

EuroBirds

En nystartad grupp med skapligt höga ambitioner. Av beskrivningen att döma är det lite som Fåglar och Fågelskådning fast på europeisk nivå. Att den vänder sig till en internationell publik tror jag kan gagna för en lite mer seriös användargrupp än den svenska varianten. Det får tiden utvisa. Men det har redan näpsts från Admin till användare som delar irrelevant material och bara postar foton utan diskussionsunderlag.
200 medlemmar på en vecka

Nördiga grupper

Här samlar jag grupper som är för nördiga för att passa oinvigda och som kan ses som väldigt underliga om man inte delar detta intresse.

Fågelkryss i Google Street View

När det är ont om fågel i markerna kan man ägna sig åt fågelskådning på nätet via Google Street View. Åk runt på vägar i cyberrymden och leta fågel. Hittar man något intressant postar man länken i gruppen och sedan hjälps man åt att artbestämma den. I de allra flesta fall så lämnas fågeln som obestämd. Enda regeln är att man ska hålla sig inom Sveriges gränser.
62 arter har hittats av runt 200 medlemmar

Cybird

En annan nördig grupp där folk lägger upp kniviga bilder på fåglar och det gäller för andra medlemmar att artbestämma dem. Aktiviteten går upp och ner och även bilderna som lite grovt går att dela in i 3 kategorier.
Suddmesar – Suddiga bilder som gör artbestämning svår.
Hitta fågeln – Bilder där fågeln är svår att hitta
Kniviga fåglar – Bilder där karaktärer syns tydligt, men arbestämning ändå är knivig.
Den sistnämnda är den som rent ornitologiskt är mest utmanande och många bilder kombinerar dessa 3 kategorier.Precis som Google street View är detta en kul grupp i vintermörkret.
Det finns säkert fler grupper som jag missat, men fågelskådning handlar om fältarbete så det är i fält man ska slita för att hitta allt. Inte på nätet.


Kommentarer

Ett svar till ”Fågelgrupper på Facebook”

  1. […] 2016 skrev jag det här inlägget om fågelgrupper på facebook. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.