Morgonskådning med örnräkning

Idag stod jag inte ut längre utan trotsade skitvädret vi haft den senaste veckan och åkte ut mot Trådarängarna öster om Västerås. Just den lokalen passade ypperligt idag. Där brukar det rasta en hel del gäss och andra trevliga vårfåglar som tofsvipor och lärkor. Dessutom hade jag lovat damerna i Rapphönan-Västerås att svänga förbi Gäddeholm med en beach-flagga till deras örnräkning som började kl 10. Mer än ett par timmar skulle jag nog ändå inte orka skåda i det här tråkvädret.
Jag hade inga större förväntningar, men nog borde väl någon lärka eller kanske en skogsduva kunna flyga förbi. Eller kanske några bläsgäss eller spetsbergsgäss bland grågässen.
Ack så ja bedrog mig. Ett femtiotal grågäss huserade på ängarna och i övrigt var det ganska lugnt. Jag lyckades hitta en liten starflock och en något större flock med björktrast. En varfågel spanade över vasshavet och en dubbeltrast kraxade vid parkeringen.

havsörn2
Foto: Wikipedia

Desto roligare var det att komma ut till Gäddeholms småbåtshamn och spana efter örnar. En ungfågel var redan upptäckt i en trädtopp på andra sidan hässlösundet när jag kom dit. Jag skulle ju bara dit med en flagga, men när jag väl var där så hjälpte jag gärna till att spana. Ganska snart hittade vi fler örnar och som mest hade vi 8 örnar synliga runt om oss på isen och i trädtoppar runt ridöfjärden.
Under de två timmar vi skulle hålla koll, så kunde vi se havsörn hela tiden. Någonstans mellan 8-12 individer skulle jag tro att vi såg.
Hade sikten varit bättre skulle jag tro att vi sett fler, då träden på andra sidan fjärden låg insvepta i ett tjockt lager dis i princip hela tiden och fler örnar försvann spårlöst, samtidigt som några dök upp från ingenstans.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.