Örnräkning idag

Idag har den stora årliga örnräkningen ägt rum. Den arrangeras av Rördrommens fältstation och det räknas örn på 90 platser runt om Mälaren och Hjälmaren.

Exakt vad själva räkningen syftar till är det lite svårt att få kläm på, men det engagerar en hel del folk och örnar brukar kunna väcka lite intresse och om det kan få folk intresserade av fåglar och natur så är det ok för mig.

Därför har vi i Västerås 2 st offentliga räkningar. En vid Gäddeholms småbåtshamn där Rapphönan Västmanland står och från och med i år står jag med det nystartade nätverket Unga Fågelskådare vid Frövisjön.

Jag gick mest runt och tog selfies och drack kaffe. Örnspaningen fick grabbarna jag hade med mig sköta.

Njae, jag hann med lite spaning jag också, men några örnar hittade vi inte. Hygget på andra sidan sjön där det brukar sitta ett äldre havsörnspar var upptaget av jägare, så örnarna höll sig borta.

Men Frövisjön är alltid Frövisjön och det finns annat att titta på där. Tofsvipor flög fram och tillbaka. De kom med jämna mellanrum och de flesta av dem flög förbi sjön, men två stannade till på åkern ett tag. Den största gruppen vi såg var på 5  annars var det 2-3 st åt gången.
Eftersom de flög både västerut och österut är det lite svårt att veta om det rörde sig om samma fåglar som flög fram och tillbaka eller om det var flera smågrupper i rörelse. Vi rapporterade 5 st, men det kan röra sig om så många som 15 st.

Två snösparvar flög också förbi. Varifrån de kom eller var de tog vägen fick vi ingen koll på. De höll konstant kurs österut, så mitt tips är att att hålla koll på Hedensbergsslätten.

Sen hade vi en riktigt fin vårkonsert av mesar bakom oss i skogen som når fram till vägen vid utkiksplatsen. Talgoxe, blåmes, svartmes och entita kunde höras sjunga. Dessutom födosökte stjärtmes och kungsfågel i smågranarna.

Sjungande gulsparv är också ett välkommet vårläte.

Det blev faktiskt 3 årskryss för mig också. Snösparv, stare och spillkråka.

Men när det gällde örnar så vill jag citera Ronny Eriksson.

Saliga äro de fåtaliga
Ty de äro lätträknade


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.