Det bästa med den ljusa tiden på året är att man hinner med att skåda både före och efter jobbet.
För det mesta blir det efter jobbet, men ibland händer det att jag går upp tidigt och tar en liten morgontur innan jag åker vidare till jobbet. Framförallt om jag vet att det finns någon intressant fågel på någon lokal eller om det är tider då det är mycket flyttfåglar i rörelse. Oftast sker det när dessa två kriterier går att kombinera.
Idag var det en sådan dag. Årets första ringtrast i Västerås hade larmats och rapporterats under gårdagen och jag hann inte med att åka iväg och titta på den då.
Jag ställde klockan lite tidigare och åkte raka spåret till Lövudden i Västerås och skrotade omkring där den setts under gårdagen. För det mesta brukar de stanna några dagar innan de flyger vidare norrut, men ibland händer det att dessa alpina trastar rasta ganska kort och försvinner redan efter en dag, så helt säker var jag inte på att få se den. Men just Lövudden brukar under våren också kunna bjuda på strandskata, så i brist på ringtrast skulle jag kunna hänga in den istället.
DSCN1126
När jag kom dit tog det inte så lång tid innan jag hittade trasten, födosöka på minigolfbanan. Den var ganska oskygg och hade ingenting emot att jag smög närmare och kunde fota den på ganska nära håll till slut.
Några strandskator hittade jag inte, men de är inte på väg norrut utan går att hitta här hela sommaren, även om de är något mer flitiga stadsbesökare under våren än resten av sommaren och hösten.