Mars är uggletider och jag hade verkligen sett fram emot någon eller några ugglekvällar under mitt sportlov.
Vädret som var riktigt lovande i början av lovet var senare på lovet inte på min sida. Jag åkte ut en kväll mitt i veckan, men vände efter första stoppet på grund av blåst och allmänt tråkväder.
Igår såg det mer lovande ut, men jag var fortfarande kall efter förmiddagens örnräkning så jag stannade inne igår kväll.
Idag hade jag dock inte varit ute på hela dagen, och som den friskluftsnarkoman man är fixar jag inte en heldag inne. Jag klädde mig varmt och gav mig ut mot ugglorna.
1027_berguv
Foto: Från Nordens Ark
Berguvar kan vara lite kinkiga och framförallt om de redan bildat par och inte har någon större konkurrens från andra uvar så ropar de väldigt sparsamt.
För att inte missa den så åkte jag till en plats där jag hört den tidigare år i god tid innan solnedgång och inväntade skymningen. Med lite tur kanske jag kunde få syn på den. Den turen hade jag inte.
Kring solnedgången brukar de ropa, eller rättare sagt strax efter. Solen gick ner 17:35 idag och en halvtimme på det betydde att omkring 18:00 borde uven ropa om den nu ville ropa idag.
Jag som var ute i god tid vankade av och an på platsen och väntade. Några hackspettar höll igång ända in till solnedgången och 4 korpar höll mig sällskap.
Exakt 17:58 hördes så uvens djupa stämma eka. Han ropade riktigt intensivt i fem minuter och sen blev det tyst. Skymningen var ganska påtaglig och jag spejade intensivt för att se om den kom fram från sitt gömställe, men den måste ha valt att flyga åt ett annat håll.
Samtidigt som uven ropade så hörde jag också en kattuggla kraxa lite tafatt från ett annat håll.
Det blev en ganska bra avslutningskväll på sportlovet. Både kattugglan och berguven saknades på min årslista.
Nog för jag förbannat vädret under sportlovet, men summerar jag det rent artmässigt riktigt bra.
54 arter totalt med lunnefågel, toppskarv och berguv som riktigt roliga arter.
18 årskryss varav 8 i Västmanland och ett tomtkryss fick jag in också.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.