Fåglar jag fotat – Gransångare

Gransångare är en fågel med två populationer i Sverige. En nordlig och en sydlig. I Mälardalen har den tidigare mest setts och hörts på våren då den nordliga populationen flyttar förbi, men det blir vanligare och vanligare med gransångare som stannar här hela häcksäsongen. Om det är den nordliga eller sydliga populationen som börjar etablera sig här har jag ingen koll på, men kul är det.
Den är ganska lik lövsångaren, men skiljs utseendemässigt lättast på att den har mörka, näst intill svarta ben. Till skillnad från lövsångarens rosabeigeröda.
Annars är sången det enklaste sättet att skilja dem åt. Gransångaren sjunger en kort och enformig ramsa som av vissa beskrivs som ”salt sill, sill, salt sill”. På engelska heter den common chiffchaff vilket också beskriver lätet på ett utmärkt sätt.
gransångare
Denna fågel fotade jag vid Frövisjön den 10/4 2016 och hur jag än letar så hittar jag bara bilder på gransångare underifrån.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.