En tur till finland

Benjamin är just nu ute och seglar med sin kusin och sin morbror och moster i Åbo och Ålands skärgård.
Eftersom båten har hemmahamn i Finland så fick vi lov att lämna honom där, vilket innebar en liten minisemester i Nådendal och Åbo för hela familjen.
En riktigt trevlig helg tillsammans med svåger och svägerska.
Vädret när vi kom gick ju i frågasätta, men redan morgonen efter så sken solen och visade upp de tusen sjöarnas land från sin bästa sida.
mumindalen
Efter frukost och lite njutning av utsikten från balkongen så for vi till Åbo för en guidning och rundvandring i en mycket trevlig sommarstad.
Vi tittade på domkyrkan och torget där de varje år utlyser julefrid, för att sedan ta en vandring längs Aura å och alla mysiga caféer och restauranger som finns där.
Vi avslutade Åbobesöket med att titta på medeltida utgrävningar på Aboa Vetus & Ars Nova.
Sen for vi till svägerskans syster och åt mat och drack bubbel i bersån.
Dag två skulle var det mycket att stå i. Det skulle hållas kalas för kusinen som fyllt år och det skulle provianteras till seglingen som Benjamin skulle ut på. Dessutom skulle vi  försöka hinna med att bekanta oss med Nådendal.
Vi började med att gå runt lite på egen hand, medan svåger och svägerska handlade inför seglatsen. Vi hittade en badplats och så mycket mer hann vi inte med, för sen var det dags att svänga ut till båten om vi skulle hinna med det innan kalaset.
Efter allt blev det sedan tid för en rundvandring i det vackra Nådendal. En hel del bryggpromenad blev det, men vi hann också med ett utsiktstorn, några gränder och en lekpark innan Erika blev törstig och vi hamnade på en av alla uteställen längs strandpromenaden.
Nådendal
Det kändes lite som att vi hann med två dagar på en dag. Så mycket fick vi gjort.
Igår var det sedan dags att stiga upp tidigt och bege sig hem till Sverige igen. Nu hade vi verkligen tur med vädret och kunde tillbringa i stort sett hela resan på soldäck.
Jag lämnade min tubkikare hemma i Sverige, men för säkerhets skull hade jag handkikaren med mig trots att jag inte var där för att titta på fågel.
Men är man fågelskådare så är man, och man kan inte låta bli att notera de fåglar man ser och hör och några arter bör man väl ha på sin finska lista.
8 arter hade vi sedan tidigare efter besöket i norra Finland då vi kryssade azurmes. Dessa fylldes på med ytterligare 36 arter för mig. Bland dem tycker jag nog sillgrisslorna som dök upp utanför hyttfönstret på vägen dit och kustlabben från soldäck på vägen hem var de roligaste.
Nu har Benjamin världens chans att bräcka mig på vägen hem, eftersom han seglar aningen långsammare och har lite större möjlighet att se sig om än vad man har från en finlandsfärja.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.