Månadens fåglar – December 2016

När jag kollar i min fältdagbok från december 2016 så ser det glest ut. Bara 5 skådardagar, men trots det var det en ganska händelserik månad med flera fina observationer och upplevelser.

Den andra advent var det dags för den andra upplagan av adventskådning med VOF. Nästa år kan vi klassa det som en tradition. Vi har förvisso kört en exkursion med vintermatning och vinterfågeltema längre, men det var först 2015 vi kallade det adventskådning och plockade med oss glögg och pepparkakor ut i skogen.

Vi började ute vid Skattgården på väg ut mot Tidö och skogsmatningen där. Där tände vi också vår medhavda adventsljusstake. Efter glögg och pepparkakor och lite värme från värdinnans brasa drog vi sedan in mot stan och Notudden där VOF:s offentliga matning besöktes. En trevlig tillställning utan några större överraskningar i fågelväg.

Helgen efter drog Musikhjälpen i gång och som sig bör försöker jag då att mana fler skådare att ansluta sig till Skådarhjälpen. Ett initiativ startat av Pär Lydmark där man under Musikhjälpenveckan + helgen före kör ett nationellt artrally och skänker en krona per art man ser.

Själv satsade jag som vanligt på detta och drog med Benjamin i det hela så båda helgerna vecka 49 och 50 blev det heldagsskådning från min sida. Benjamin var med så mycket han ville.

Dag 1 blev det skådning kring Västerås. Jag besökte matningar och tog det ganska lugnt. Bland annat la jag en hel del tid på att flytta min skogsmatning till ett skogsbryn närmare skolgården. Jag drog ändå in 24 arter.

Dag 2 blev det lite mer åka. Vi började i skogen i Fläckebo norr om Västerås och jobbade oss sedan in mot stan. När vi åkte hem till Z som bor vid Djäkneberget så kom det larm om snösparv vid Hässlö och det blev dagens obs. Vi trasslade verkligen in oss där eftersom vi lovat Felle att hämta henne från fotbollsträningen och samtidigt hade vi lovat en annan skådare att plocka upp honom, men hon behövde bara vänta 20 min på oss i snöovädret, så det är förhoppningsvis glömt redan.

Dag 3 (lördag helg 2) Nu fick jag ingen med mig så jag drog ensam upp på skogsvägar förbi Öjesjöbrännan via Ramnäs och hem till mina föräldrar i Kolbäck. En hel del nya arter för rallyt blev det. Bäst var en kungsörn och en järpe, men att hitta stenknäck och bofink på mammas matning var också kul.

Dag 4 drog Z och jag till Lindesberg där en sibirisk järnsparv setts under veckan. Lördagen där hade tydligen varit lite kaotisk med många tillresta och skygga fåglar som följd. Söndagen var det mindre folk men någon sibjärn såg vi inte på lång tid. När vi började frysa om fötterna larmades den från andra sidan av kvarteret så vi gick dit och fick se den sitta i toppen av ett äppelträd och sjunga. En oväntad obs.

Vägen till och från Lindesberg gav också ganska bra utdelning i form av knipor, orre, mm. Sen avslutade vi hemma i Västerås med lite trutskådning.

Det sista vi gjorde under december var att fira att Benjamin under året kommit upp i 300X och det gjorde vi i Birdsafari Swedens örnkoja på Öjesjöbrännan.

Minst 6 havsörnar och 3 kungsörnar kunde vi se och mot slutet blev de nyckfulla fåglarna tillräckligt modiga för att komma nära och bjuda oss på ett riktigt fint skådespel, med slagsmål, matstöld och vilda jakter.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 62
Benjamin: 42

Antal X

Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 1
Benjamin: 0

Minnesvärda observationer

  • En dag i örnkoja
  • Sibirisk järnsparv i Västmanland (sjungandes)

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.