Mars började med sportlov för både mig och Benjamin. Våren var lite trevande på hemmaplan så vi drog ner till Grosshamn i Bohuslän där lunnefågel siktats de senaste dagarna. Nu skulle mitt samvete kunna få frid sen den gången jag kryssade lunne och Benjamin som var för kort i rocken missade den på grund av att jag var tvungen att lyfta upp honom till min tub och då var den borta.
Lunnefågel
Lunne bakifrån
Det fina vädret från helgen på västkusten var bokstavligen bortblåst. Kalla isande vindar och inte ett spår av lunnefågel när vi kom fram. Vi sökte över havet och passade på att årskryssa lite annat så länge innan vi tillfälligt gav upp och bytte obsplats söderut på Ramsvikslandet. Där var snålblåsten ännu värre så vi åkte ganska snart tillbaka till Grosshamn. När vi gick ner mot obsplatsen såg vi att alla skådare på plats stod och tittade åt samma håll och fotografer kröp omkring på ett skär.
Nu måste den vara hittat tänkte vi båda, men vågade inte hoppas för mycket. Oron var obefogad. Den var där och efter ett ganska kort sökande hittades den av oss. En skitobs, men strax kom den närmare och simmade på handkikarhåll och visade upp sig riktigt bra för oss.
Vi hade planer på att skåda även nästa dag och försöka hitta skärsnäppor eller några roliga havsfåglar, eller eventuellt ta en avstickare till Hornborgasjön på vägen hem. Men vädret nästa dag var ännu sämre så det blev raka spåret hem istället.
Väl hemma igen återgick vi till den gamla vanliga vårvintern. Ingen riktig fart på vårfåglarna än och absolut ingen fart i uggleksogarna så det blev riktigt svältfött på fågel. Sånglärkan slets in och sakta men säkert fylldes årslistan på.
Den 5:e var det örnräkning i Mälardalen och jag skulle bara ut med en flagga till damerna i rapphönan som räknade vid hamnen i Gäddeholm, men jag blev kvar hela tiden och räknade tillsammans med dem in 8 örnar som födosökte ute vid farleden. En förbiflygande örn på nära håll och en ungfågel i en grantopp på andra sidan Hässlösundet.
En ganska lyckad men gråkall förmiddag.
Fram mot mitten av månaden började det äntligen fylla på med gäss på våra breddgrader och nu var det äntligen dags för lite exkursioner. Hackspettsexkursion på Hälleskogsbrännan. 30 deltagare som alla ville se och höra tretåig hackspett.
På vägen hem drog vi genom svartådalen och skådade gäss och svanar. Bläsgäss, spetsbergsgäss och mindre sångsvan var det som stod på önskelistan. Vi fick in allt utom de mindre svanarna. De fick jag slita in vid Frövisjön dagen efter.
Mindre sångsvan
Mindre sångsvan
Helgen efter skulle jag hålla i vår årliga uggleexkursion. Vart jag skulle ta vägen var länge ett bekymmer. Mina rekognoseringsrundor var ganska tysta. Några kattugglor hittade jag och lite oväntat även en hornuggla när jag väntade efter en träning för Felicia vid Dingtuna skola.
I skogen var det tyst. Men en berguv höll låda på en lokal så jag valde att börja exkursionen där. Sedan åkte vi hem till en av deltagarna som hade kattuggla på tomten och fick en pedagogiskt korrekt uppvisning av ett par som drog hela repertoaren inkl xylofonlätet.
Efter förutsättningarna var det en ganska lyckad tur. Det är ju trots allt ett riktigt bottenår i gnagarcykeln.
Kring påsk brakade sedan allt loss. Det rapporterades in fåglar överallt och vårt lokala larm visade sig fungera bra efter vinterns dvala. På BA började det också hända spännande saker, men mer söderut i Sverige och så långt ville vi inte åka.
Under påsklovet jobbade jag, men med sommartid och lite kortare dagar blev det gott om tid över för fågelskådning så på lunchrasterna blev det skogspromenader med sjungande vårfåglar och efter jobbet hängde jag vid Frövisjön och kollade på rastande änder och gäss.
Innan mars var slut hade jag över 100 arter i Västmanland vilket aldrig hänt tidigare. Så nu var våren här på riktigt och det är en smula stressande att försöka hinna med allt.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 98
Benjamin: 48

Antal X

Jag: 0
Benjamin 1 (lunnefågel)

Antal årskryss

Jag: 145
Benjamin: 24

Minnesvärda observationer
  • Njutobs av Lunnefågel vid Grosshamn
  • Fin obs och foto av mindre sångsvan vid Frövisjön
  • Sjungande vattenrall mitt i skogen i marsnatten
  • Jag fick SE min första berguv