Fågelåret 2012 – Mars

Om Januari och Februari av klimatskäl var ganska händelsefattiga så blev mars av samma anledning desto mer händelserik även om vintern stretar emot lite i början av månaden. Den 3/3 upptäcker jag och Lilleman årets första lärka ute vid Bocksjön. Dagen efter ser vi tofsvipa, Sädgås och Bläsgås vid Hjällstaviken och sedan fortsätter Mars på samma sätt. Årskryss så fort vi sätter vår fot ute i naturen.
Vi konstaterar också att Lilleman som startade året med 76 kryss med stormsteg närmar sig 100 och jag förutspår att han ska nå dit i början av maj eller rent av redan i april. Jag hade fel för han kryssade som aldrig förr och lyckades nå 100-klubben redan den 17:e mars. På grund av lite fel i listan så visste vi inte det då, utan vi firade det den 20:e istället när han kryssade Mindre Sångsvan vid Frövisjön.

I skrivande stund så ligger han på 199 kryss så om han lyckas nå också 200 detta år återstår att se.
Västmanlands Ornitologiska Förening erbjöd 2 utflykter i Mars och jag och Lilleman var med på båda. Ugglelyssning  i Svartådalen och Hackspettstur i Färna Ekopark. På Ugglelyssningen var även min kompis Gidde med.
Jag var en smula tveksam till att låta Lilleman följa med på Uggleturen på grund av den sena timmen, men han tjatade och med godis och varm saft så höll han sig vaken. Jag och Felle hade tidigare i veckan kryssat Berguv i Sala och han och vi hade stora förhoppningar om att lyckas höra denna spöklika varelse denna kväll. Tyvärr var inte turen med oss och hela utflykten blev ganska misslyckad. En pärluggla och två kattugglor var det enda vi hörde. Pärlugglan var Lillemans 100:e X (fast det visste vi inte då)
Den andra utflykten som gick till Färna Ekopark var desto mer lyckad. Den tretåiga hackspetten som var målet med turen gäckade visserligen oss till en början, men vi lyckades höra Orrspel i närheten och Gärdsmygen som varit lite av ett skamkryss för mig visade sig på riktigt nära håll.

Efter fikapaus fortsatte vi leta och såg Tjäder, Större Korsnäbb och de flesta Hackspettarter man kunde tänka sig. Ingen tretåig dock, men när vi gick tillbaka till första stället hittade vi en trummande hane.
Mars avslutades sedan med att vi drog med oss NPG till Falkenbergska kvarnen mitt i Västerås och kryssade forsärla.

En samanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 45
Lilleman: 41

Antal X

Jag: 8 (Berguv, Mindre Sångsvan, Salskrake, Gärdsmyg, Orre, Större Korsnäbb, Tretåig Hackspett, Forsärla)
Lilleman: 17 (Spillkråka, Sånglärka, Bläsgås, Gråtrut, Pärluggla, Kattuggla, Mindre Sångsvan, Salskrake, Storskrake, Spetsbergsgås, Tretåig Hackspett, Gärdsmyg, Orre, Större Korsnäbb, Snatterand, Duvhök, Forsärla)

Antal årskryss

Jag: 25
Lilleman: 29

Minnesvärda observationer

  • Berguven i mörkret bredvid ett dagbrott var en upplevelse.
  • Tretåig hackspett och resten av den utflykten
  • Sångsvanarna vid Tysslingen
  • Lilleman når 100 kryss

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.