Vitgumpad buskskvätta

Det har känts en smula motigt på kryssfronten i år.  Ett tidigt kryss på vitvingad trut och endast ett kryss på vår resa till Öland och det var på vägen hem.
Men jag har å andra sidan inte dippat så mycket, så det mesta handlar om att rätt fåglar inte dykt upp inom min dragradie, eller att de dykt upp när jag inte haft möjlighet att dra.
Därför kändes det rätt bra när det larmades en vitgumpad buskskvätta i går. Även om jag var ledig så kunde jag inte åka direkt, men det ger ju bara lite extra spänning till det hela att vara lite kall och vänta en dag eller två.
Jag la ut ett samåkningslarm på vårt lokala larm och Benjamin messade en kompis så bilen fylldes och kl 07.00 rullade vi hemifrån mot Hedemora.
Väl framme så tog det 2 minuter så satt skvättan på en buske i andra änden av hästhagen.

Inte riktigt fotoavstånd, men en suddig bild med mobilen genom tuben fick jag i alla fall på den.
Jag brukar ju påpeka för Benjamin att det kan vara bra att inte bara kryssa och dra. Lära känna fågeln och kanske hitta något annat spännande. Men den här fågeln var vi klara med ganska snabbt, den betedde sig som en buskskvätta och avståndet var ganska lång. Det svarta huvudet och den vita gumpen gick ändå inte att ta miste på.

Nej, efter en kvart fick det vara. Det fanns busksångare och flodsångare i närheten och de saknade jag i år. Vårt resesällskap saknade dem dessutom helt, så nu skulle det fortsätta att kryssas.
Vi började med Djupdalen med flodsångare, två gräshoppsångare och en härmsångare.
Sen drog vi ned till Hällatornet vid Hovran och lyssnade på ytterligare en flodsångare, näktergal, busksångare, rosenfink och en hel del annat smått och gott.
Det hela slutade med 1 kryss, 3 årskryss och hela 23 nya arter på dalalistan för mig.
Nu tror jag att jag varit en smula slarvig med min dalalista för både kaja, kråka, blåmes och talgoxe var nya idag och jag är ganska säker på att jag både sett och hört dessa tidigare.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.