Svarthakad buskskvätta

Jag har länge suktat efter en svarthakad buskskvätta i Västmanland men det har varit ganska ont om fynd. Den första för landskapet upptäcktes 2002 i Köpings kommun, men då var jag inte aktiv.

Sen dröjde det till 2011 innan nästa upptäcktes. Då hade jag kommit igång lite smått, men jag har inget minne av den. Kanske för att den upptäcktes i Ljusnarsberg och längre bort än så kan man inte åka och samtidigt vara kvar i Västmanland.

2017 hittades en i Grythytteviken och den var jag lite sugen på att åka och titta på, men den stannade bara två dagar så när det blev helg var den redan borta.

Varje år i månadsskiftet mars-april är jag gärna mer vaksam efter buskskvättor för det är den tiden de brukar dyka upp, men jag har aldrig lyckats och ingen annan i min närmaste skådarkrets heller.

Sent på påskaftonen, strax innan solen var på väg ner fick vi ett larm om en svarthakad buskskvätta på Hässlö. Lite surt att vi själva nyss hade varit där utan att hitta den. Vi var ganska snabba ut och fick se den riktigt bra. Den satt ömsom på staketet och ömsom i buskarna bakom. Påskrallyt pågick så vi trodde att det skulle bli rusning, men det var inte så värst många som hann ut och se den.

Fint med en kommunblocker och en art för Västmanland i Påskrallyt i alla fall och äntligen svarthakad buskskvätta på hemmaplan.

I dag när jag kom hem från jobbet och sätter mig i fåtöljen så piper det till i telefonen. Jag har hela Sverige på BirdAlarm så jag såg att det var en svarthakad buskskvätta och när jag kollade ordentligt så var det i Västerås kommun. Har den varit kvar sen påskafton utan att någon upptäckt den tänkte jag. Men det var en ny. Denna gång i Asköviken.

Så länge fick vi ha en blocker i kommunen. Askölistan är också en viktig lista. Så det var bara att hoppa i skorna igen och ge sig ut mot viken.

Precis som med Hässlö var vi snabba och när vi kom var det bara 3 personer på plats. Upptäckaren och två till. Den här gången var det tubavstånd då den höll till på andra sidan maden vid Lövsta. 500 meter är lite väl långt för handkikare om man letar efter en liten fågel.

Riktigt kul med två svarthakade buskskvättor i Västerås på mindre än en vecka.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.