Fåglar jag fotat – Rörsångare

När jag började skåda tyckte jag att läten var det svåraste och sångarna var de svåraste bland svårast.  När jag sedan blev varse att det fanns acrocephalussångare så kändes det som en omöjlighet att lära sig skilja på alla läten.

Rörsångare och sävsångare var de acrocephalussångare man först kom i kontakt med och jag mindes min naturkunskapslärares ramsa. Rörsångaren sjunger sävligt och sävsångaren sjunger rörigt. Det stämde faktiskt. Rörsångaren satt lugnt och sansat och malde på när sävsångaren körde på i ett rasande tempo och flög hit och dit när den sjöng.
På den vägen är det och nu älskar jag alla dessa acrocephalus. Sävsångare, rörsångare, kärrsångare, busksångare, traståsngare. Ingen av dem skrämmer mig när det kommer till artbestämning på lätet. Tänk att det gick.
Bilden är tagen strax innan jag kom fram till fågeltornet i Hjälstaviken en tidig höstdag för några år sedan.
Nu tror jag att jag är klar med R och går vidare mot den vanligaste begynnelsebokstaven på fågelnamn. S.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.