Rovfågelspaning

Vi har en rovfågelexkursion nästa helg, så idag kändes det som lite dags att börja förbereda och spana efter våra övervintrande rovfåglar.
Milda vintrar finns det en hel del föda och även om övervintrarna är fler till antalet kan de bli en smula jobbiga att hitta eftersom det krävs mindre arbete för att hitta föda vilket gör dem mindre aktiva.
Planen för exkursionen är i princip klar, men jag ville gärna ut och spana för att känna mig säker på att det verkligen finns rovfåglar där jag tänkt att åka.
Första delen av exkursionen hoppade jag över idag, så den får bli lite vad den blir. Lite upptäcktsfärd ska det vara, inte bara serverat från oss ledare.

Men den andra delen rekade jag och Benjamin av idag. Innan vi ens hunnit dit hade vi haft 3 ormvråkar. De första två kändes som ett par som spelflög.
Jag har ett fält som inte odlas en bit utanför stan. Det brukar locka till sig både ormvråk, fjällvråk och tornfalk. Jag har haft alla tre där i vinter, fast aldrig samtidigt. När vi stannade och klev ur bilen såg vi ingenting, däremot hörde vi ett lockläte från någon fågel. Det lät mest som gransångare, men någon växtlighet som skulle kunna locka till sig en tidig eller övervintrande sångare kunde jag inte hitta. Troligtvis var det vinden som bar vissa ljud bättre än andra. Vi gick efter en grusväg i motvinden och när vi kom närmare gården så fick vi min teori bekräftad då fler och fler ljud nu blev hörbara och ganska tydliga talgoxljud.
Nåja, det var övervintrande rovfåglar vi letade efter, så vi började spana av trädtopparna och telefonstolparna och hittade ganska omgående en tornfalk. Någon ormvråk eller fjällvråk hittade vi dock inte.
Vidare mot nästa anhalt för mer spaning. Där hittade vi en flock rastande kanadagäss, men inga rovfåglar trots att det brukar vara ett av de säkraste rovfågelställena här omkring. Vi fortsatte en bit till och hittade ett älgkadaver där en ormvråk och ett gäng korpar satt och kalasade. Detta bådar gott inför exkursionen. Slaktplatser och kadaver brukar kunna locka till sig örnar. Nu fick vi också syn på dagens första fjällvråk som kom flygande jagad av en kråka.
Vi drog vidare i långsam takt och höll utkik, men det enda vi hittade på väg till nästa anhalt var en grupp sångsvanar.
När vi kom fram till nästa plats vi planerat att besöka kunde vi inte hitta något. Besvikna drog  vi vidare till sista stoppet för dagen. Där hade vi ytterligare en liten grupp sångsvan och två grågäss flög över oss. Efter ett tag fick vi se en fjällvrpkshane slå något, men det såg ut som om det misslyckades. En hona anslöt och de flög runt och jagade varandra ett tag innan de drog iväg åt varsitt håll.
Nu drog vi oss hem, men på vägen lyckades vi hitta en fjällvråk och en ormvråk till.
Inga örnar hittade vi, vilket var lite av en besvikelse. Fast på lördag kommer vi att fixa det. Då är vi fler ögon och ska besöka fler platser. 5 ormvråkar, 4 fjällvråkar och en tornfalk får ändå ses som ett godkänt resultat i blåsten.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.