Nu är det dags för final i årets fågelmelodifestival på min skola. Tvåorna har under 4 veckor röstat i Natursidans deltävlingar och utsett 8 finalister som presenteras här nedanför

1. Gärdsmyg

Den här lilla krabaten gömmer sig helst i snårig undervegetation. När den inte sjunger, för då hoppar den gärna upp på en gren och visar upp sig. Trots att den är en av Sveriges minsta fåglar har den en ljudlig stämma.

2. Tofsvipa

En tidig vårfågel som gärna kommer innan den sista snön försvunnit. Känns igen på sin tofs på huvud och ses spelflyga över åkrar och ängar under våren.

3. Trana

För ganska ovanlig utom längst upp i norr. Nu häckar den i hela Sverige och där den häckar vill den helst vara ensam med sin lilla familj. Men de samlas i stora antal när de flyttar.

4. Lövsångare

Sveriges vanligaste fågel som finns i så gott som hela Sverige, men ändå är det många som aldrig sett den.
Flyttar till Afrika och kommer tillbaka till oss i april.

5. Tofsmes

Västmanlands landskapsfågel som trivs högt upp i tallarna. På vintern kommer den gärna ner till matningar, men den lämnar nästan aldrig skogen, så man måste bo nära skogen om man vill se den.

6. Gransångare

En liten sångare som finns i så gott som hela Sverige men vanligast längst i norr och längst i söder. Den har brett ut sig i Sverige från två håll.

7. Rördrom

Stor fågel som för det mesta gömmer sig i vassen. De få gånger jag sett den har den flugit över vassen.
Tutar på kvällar och nätter så det låter som när man blåser i en tom stor läskflaska.

8. Blåmes

En tuff och nyfiken liten fågel. Om man börjar mata fåglar eller sätter upp en ny holk är det nästan alltid blåmesen som är först fram och undersöker.