När jag äntligen fattade att det var fågelskådning jag borde lägga min tid på och att jag borde ägna lite tid åt att söka upp fåglar istället för att bara vänta på att fåglar söker upp mig så var skräntärna en av de första arterna jag la fokus på att söka upp.

Hemma hade jag fått en hel del kryss av bara farten genom att åka till fågelrika lokaler under våren. Men när sommaren kom och vi skulle upp till Luleå så kollade jag upp svalan (artportalen hette så då) och kunde konstatera att det fanns skräntärnor nära svärföräldrarna.

På så sätt blev skräntärnan min första riktiga fokusart.

Skräntärna – Kallax

Det visade sig sen vara en ganska lättkryssad art. Redan på första försöket vid färjeläget i Norra Sunderbyn så kunde jag hitta skräntärnor som patrullerade älven.

Men skräntärnan gav mig också en favoritlokal i Luleå. Eller så var det småtärnan som jag aldrig lyckades hitta där.

Kallax hamn och strandäng blev en plats där jag tillbringade många sommarkvällar för fågelskådning så länge mina svärföräldrar bodde kvar uppe i Luleå.

Där kunde jag skåda vadare och måsar och trut och njuta av de ljusa sommarnätterna.