Under vintern satte jag igång ett projekt med att försöka få lite ordning på min krysslista i Asköviken. De flesta fågellokaler i Sverige går det att få fram sina observationer i listform genom Artportalen, men i Västmanland har de som administrerar Artportalen valt en annan lösning så våra fågellokaler dyker inte upp under Listorna på Artportalen.

På en mindre lokal som Frövisjön är det ganska enkelt. Där är det bara en lokal och då kan man göra en sökning och få fram en artlista som man sen rensar från Hybrider, obestämda fåglar och underarter.

Asköviken däremot var lite knivigare eftersom det är ett större område som omfattar många lokaler. Dessutom är viken uppdelad i tre socknar så det blir lite spretigt att hitta alla sina obsar.

Med sökverktyget i Artportalen kan man dock skapa en polygon som söker efter observationer på alla lokaler gjorda inom den. Nu gällde det bara att hitta vilka lokaler som tillhör Asköviken. Jag tog hjälp med gränsdragningen och skapade en polygon och fick till slut fram en lista på ALLA arter som observerats i Asköviken. Min siffra stämde dessutom med den siffra jag hittade på WWF:s sida om Asköviken.

Det hela slutade med att jag skapade ett kalkylark i Google som jag sedan kunde dela med alla som fick länken och jag delade den med facebook-gruppen för Asköviken och fick ganska snabbt ett bra gensvar.
Där blev det ganska snabbt en diskussion om vart gränsen för Asköviken gick. Jag skapade då en google-karta med markering av gränsen enligt den polygon som jag skapat på Apan. Det i sin tur skapade ytterligare en diskussion om vart gränsen egentligen går. Kul sysselsättning när vädret ändå inte tillät någon skådning.

Nu finns denna lista som en gemensam lista och jag har delat den här i menyn längs upp under Krysslistor.

Där hittar man också en krysslista för Frövisjön som vi haft sen tidigare, men som nu är omgjord med samma funktioner som den för Asköviken.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.