Fåglar jag fotat – Sibirisk tundrapipare

Hittade några arter jag missat, så nu hoppar vi lite bakåt i alfabetslistan.

När jag började skåda var sibirisk tundrapipare en av de första rariteter jag noterade på artportalen. Jag åkte aldrig på den. Den var för långt bort tyckte jag. Någonstans i Uppland. Det kommer säkert fler på bra avstånd trodde jag, men det dök aldrig upp någon nära.

Min dragradie utökades i ganska snabb takt och efter några år som aktiv skådare tvekade jag inte att åka 20-30 mil för en ovanlig fågel. Men någon sibirisk tundrapipare verkade inte vilja dyka upp när jag hade möjlighet att åka och titta på den.

Därför var det extra roligt när det i juli 2018 hittades en tundrapipare i Fysingen. Jag och Benjamin tänkte inte missa detta tillfälle utan drog iväg på stört. Vi messade en bekant, men han hade inte varit tillgänglig så han lyckades inte svara förrän vi redan var på plats. Då ringde ytterligare en bekant och undrade om vi ville följa med honom.

Något fotoläge blev det inte för mig, men en taskig tubfotat bild som man kan identifiera fågeln på blev det i alla fall.

Vi kunde studera den länge och väl, och kunde konstatera att om vi någon gång själva kommer att hitta en tundrapipare så kommer vi att klara av att artbestämma den.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.