Rosenfink är en liten doldis och en ganska sent invandrad art till Sverige. Det var först på 50-talet som den började häcka årsvis här och under -70 och -80 talen ökade den i snabb takt för att sedan börja minska i mitten av 90-talet.

Vad som gjort att den minskar kan man bara spekulera i, men nyetablerade arter som utgör en randpopulation brukar ofta öka snabbt för att sedan minska innan populationen stabiliserar sig. En anledning skulle också kunna vara att den faktiskt trivs rätt bra i buskiga och igenväxta våtmarker. Något vi har haft gott om på grund av omställningar i jordbruket som gjorde att färre och färre våtmarker betades och istället växte igen och salixsnåren bredde ut sig.

Under 90-talet och framåt har återställning av våtmarker gynnat många arter, men rosenfinken är inte en av dem.

Den här snygga utfärgade hanen hittade vi utanför Hedemora när vi var på väg till Vika för att gå en ringmärkarassistentkurs. Stundtals satt den helt öppet, men aldrig när jag hade kameran framme.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.