Att fågelskådare kryssar har många koll på, men internt pratar vi ofta om våra listor vilket kan vara lite förvirrande för en utomstående och en förklaring kan vara på plats.

Termen kryss och att kryssa tror man leder tillbaka till att man satte ett kryss i fågelboken vid de fåglar man sett, men vi håller mer koll än så och sorterar och samlar kryss på många sätt.

För att hålla ordning på alla olika kryss så skapar vi listor där vi för in våra olika sorters kryss.

Vanliga listor är Sverigelistan (alla fåglar du sett i Sverige), årslistan (alla fåglar du sett i år) och landskapslista (alla fåglar du sett i ett landskap)

Rapporterar man på artportalen så finns alla observationer i deras databas och där kan man också få fram de vanligaste listorna.

Men för andra mer specifika listor måste man ha egna listor och då skapar i alla fall jag dem i excel, eller google sheet som jag använder mest. Fördelen med google sheet är att jag kan fylla på listor i telefonen och de är ganska lätta att dela så jag har skapat några gemensamma listor där vi som skådar på samma lokaler kan dela med oss av våra kryss och årslistor.

Listor som jag fokuserar på

Sverigelistan

Den viktigaste listan för mig och många andra. Att nå 300 kryss handlar om Sverigelistan. Jag ligger på 343 arter på denna lista och det senaste krysset var rubinnäktergal.

Givetvis är en årslista också viktig här, men jag tokkör inte för att fylla årslistan varje år utan den får hamna där den hamnar. 254 nådde jag 2014 och 2015 mycket till en följd av att jag då låg i för att nå 300.

Västmanlandslistan

Att skåda hemma är viktigt och roligt och ibland kan en ny art hemma i Västmanland faktiskt smälla högre än ett kryss. Brednäbbad simsnäppa är ett bra exempel på det.

Även i Västmanland är årslistan viktig och här är jag nog mer angelägen om att få till bra årslistor än på Sverigelistan. 219 arter är rekordet för mig från 2013, men jag brukar ligga runt 200. Efter att jag nått 300 arter totalt så lugnade jag ner mig i mitt artjagande och det märktes även på denna lista. Med pandemin blev det återigen mer fokus på hemmaskådande så de senaste åren har artantalet på denna årslista ökat igen.

260 arter och tuvsnäppa senaste krysset

Askövikenlistan

Min hemmalokal, men eftersom den inte är en huvudlokal får man inte upp listan i Artportalen. Jag har istället skapat en lista i google sheet och där fyller vi i våra kryss. Så denna lista har jag faktiskt börjat fokusera på ganska sent.

196 kryss har jag här och när man når 200 ska man bjuda på tårta. Jag brukar tänka att jag ska satsa på en bra årslista här, men kommer ofta av mig.

Senaste krysset bändelkorsnäbb

Frövisjön

Min andra hemmalokal och den lokal jag började skåda vid. Här har vi också en gemensam lista i google sheets. Denna lista har tappat fokus en smula, men det beror nog mer på att lokalen har blivit något sämre.

193 arter och inte så hård fokus på årslistan här.

Senaste krysset ökenpipare

Ölandslistan

Eftersom det är till Öland jag åker mest när jag åker bort och skådar så har Ölandslistan blivit mer och mer viktig för mig. I takt med att det blir svårare och svårare att kryssa något på Öland så blir det ju lite mer spännande om man kan hitta en ny art på sin ölandslista istället.

238 arter och senaste krysset var sidensvans.

Tomtlistan

En lista på allt man sett och hört från eller på sin tomt. Det blir inte så mycket direkt skådning hemma på tomten, men man noterar en hel del i och med att man spenderar en del tid hemma.

Denna lista har sakta men säkert växt och vi är nu uppe på 100 arter.

Senaste krysset är tallbit

Skolgårdslistan

Jag jobbar ju på skola, så givetvis har jag en skolgårdslista. För listan har jag en utökad skolgård som även omfattar det område jag rör mig i på mina raster och när jag är ute med elever.

På Hagabergskolan nådde jag 102 arter på 9 år. På Gäddeholmsskolan har jag spänt bågen högt och siktar på att nå 100 arter första läsåret.

Jag är nu uppe i 83 arter och har 16 arter jag är tämligen säker på att hänga in i vår, så jag behöver någon extra som jag inte räknat med.

Senaste krysset är vinterhämpling

EKO-lista

Jag är ingen ekoskådare, men jag vill gärna uppmuntra till det och för lista över de arter jag EKO-kryssar. Reglerna är ganska enkla, du ska utgå hemifrån och inte använda motordrivet fordon.
131 arter tror jag att jag EKO-kryssat, men det kan ha tillkommit något som jag missat eftersom jag inte är så noga med denna lista.

Vi har skapat en gemensam EKO-lista i Västmanland också och där årskryssar några. Jag fyller i de arter jag ser och tar några riktiga eko-rundor per år men mer än så blir det tyvärr inte.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.