I mitt inlägg om vårlängtan så skrev jag om de två dammarna jag går runt på min lunchpromenad och att de har lite olika karaktär.

Den övre dammen har jag ganska god översikt över när jag går längs den gamla banvallen, men den nedre dammen som är lite mer mosaikartad har jag väldigt dålig översikt över. Det finns några få platser där man kan se vattenspegeln och inget ställe där man ser hela dammen.

Idag var jag ner till stranden på ett ställe jag aldrig varit på och passade på att öppna en liten lucka i vassen så att jag fått ytterligare en plats att spana ut.

Jag får se hur bra det blir sen när isen släpper, men helt klar skulle allt bli lite bättre med ett torn eller en plattform någonstans och då gärna i den södra delen så att man har medljus.

Kommunen planerar ju ändå lite strövområden och har anlagt en mtb-stig så varför inte tillgängliggöra dammarna också.

För att ha argument för att eventuellt tjata till sig ett fågeltorn så måste jag dock se till att få koll på fågellivet i dammarna under vår och sommar, så det blir verkligen till att ligga i och fortsätta att gå där kontinuerligt och även rapportera på Artportalen.

Därför bestämde jag att jag från och med nu och fram till semestern ska jag en gång i veckan vara extra noggrann och rapportera allt jag ser och hör under min lunchpromenad. Jag kommer också att ge mig dit några kvällar och helger.

Sen tänker jag lägga till dammarna till Svensk sjöfågeltaxering och göra en mer regelrätt inventering av sjö- och våtmarksfåglarna där.

Är fågellivet bra kommer jag att kunna ge kommunen ett bra argument för att bygga ett fågeltorn någonstans runt den nedre dammen.


Publicerat

i

,

av

Ett svar till ”Planerar vårpromenader”

  1. […] skrev tidigare om hur jag planerade mina vårpromenader och att jag hade ett bekymmer med att få bra sikt över den nedre dammen jag rundar under mina […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.