Sportlov i Halland – dag 1

Vissa utnyttjar sportlovet för att förlänga vintern och åker norrut. Själv gör jag tvärtom och tjuvstartar våren genom att dra söderut.

Vi har tagit in på Laholms vandrarhem och kommer att utforska södra Halland under några dagar.

Vi startade dagen tidigt i morse. Klockorna var ställda på 04.00 och innan klockan fem rullade vi från Västerås och eftersom ett av resans mål är att fylla på med så mycket årskryss som möjligt blev första stoppen Vargön där vi fick återse vår gamla kompis rubinnäktergalen.

Därefter styrde vi mot Onsalahalvön där en svarthakad buskskvätta rapporterats under veckan, men den gick vi bet på. Däremot kunde vi hitta en smålom som födosökte ute i vattnet och Benjamin fick äntligen in rödhake på sin årslista.

En riktigt fin lokal och en härlig stund i vårsolen. Något man inte blivit bortskämd med hemma den senaste veckan.

Nu styrde vi våra bilar mot Galtabäcks hamn där det rapporterats berglärkor. En art jag och Benjamin hängde in redan den 1/1, men resesällskapet ville också årskryssa dem. Sen är ju Halland så mycket fågelrikare än Västmanland så här års, så vi fick ändå in en hel del årskryss som kärrsnäppa, jorduggla, gravand och större strandpipare.

När vi stod där fick vi tips om vattenpiplärka ute vid piren, så vi omgrupperade och började spana efter den med gott resultat och så fick resesällskapet in skärpiplärka på köpet.

Sen tog vi ett sista stopp vid Morups tånge för att göra ett försök på skärsnäppor och topskarv. Toppskarv hittade vi ganska omgående, men eftersom vi inte hade tid till några längre utflykter vaskade vi skärsnäpporna till någon annan dag. En stor flock snösparv gladde dock innan vi fick skynda oss mot Laholm för att checka in på vandrarhemmet.

64 arter har vi räknat ihop på oss fyra under resans första dag.

14 årskryss för min del och den som årskryssade mest i sällskapet kom upp i 22 årskryss.

I morgon startar vi vid Mellby strand


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.