Sportlov i Halland – dag 2

Jämfört med gårdagen var det rena rama sovmorgonen idag. Klockan ställdes på 6.00 och siktet var inställt på att lämna vandrarhemmet runt klockan sju vilket nästan gick.

Vi startade skådardagen vid Skummeslövs strand där vi så när som på några vinterbadare var helt ensamma på morgonen. Vindarna var svaga men kyliga och laholmsbukten bjöd på gott om fågel.

Svärtor, sjöorrar, doppingar och två alfåglar var väl de arter som var trevligast att få in på våra årslistor.

När vi kände att kylan blev jobbigare än vad fåglarna var intressanta så packade vi ihop och gav oss västerut mot Torekov där vi startade i hamnen och spejade efter alkor. Det tog lite tid för våra ringrostiga kustskådarhjärnor att börja uppfatta de små snabba alkorna som for som skott över vattnet.

Här blåste det ännu kallare vindar och vi omgrupperade ganska snabbt till Torekovs rev där vinden inte låg på och vi tog en fika i den vackra vårsolen.

Nu siktade vi in oss på Halmstad och reningsverksdammarna som vi gärna ville besöka, men ett larm om en sträckande islom från Tylö in mot Laholmsbukten gjorde att vi tog en snabb sväng in mot Hemmeslövs strand. Vi hittade ingen islom, men väl två smålommar som födosökte och återigen mängder med svärtor och sjöorrar och i skogen mellan parkeringen och stranden kunde vi höra både svartmes och kungsfågel.

Vid reningsverksdammarna hade vi knipor i ganska stor mängd och rörhönor överallt. Jag tror aldrig att jag sett så många rörhönor på samma ställe. En snabbfika med utsikt mot silon gav Hallands landsskapsfågel pilgrimsfalk innan vi åkte upp mot Stenhuggeriet där det skulle finnas en dvärgsparv på matning. Den hade setts på morgonen men nu lyste den med sin frånvaro. Vi beslutade att ge den ett nytt försök i morgon bitti istället.

Vi avslutade dagen på samma ställe som igår. Vid Morups tånge. Den här gången hade vi dock ingen tid att passa så vi kunde ta god tid på oss att leta efter skärsnäppor och fotografera snösparvar och framförallt att njuta av att vara i solen vid havet.

9 årskryss drog jag in under dagen och 87 arter har vi totalt under resan. Kan bli svårt att leverera något nytt i morgon, men det får vi se. Vi hoppas i alla fall på dvärgsparven och sen ska vi avsluta besöket i Halland på Getterön som borde kunna ge något årskryss till.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.