Månadens fåglar – Februari 2022

Februari är en riktig mellanmånad. Efter en intensiv skådarperiod i januari känns den mest som en transportsträcka mot våren. Framförallt första halvan av månaden, då törs man inte hoppas på vår även om vädret bjuder på plusgrader och solsken.

Mot slutet av månaden tar dock vårkänslorna över och då hoppas man ibland för mycket. Så var det i år när det började bli lite vår. Sen kom tidernas snösmocka här i Västerås och istället fick vi en av vinterns vackraste vinterdagar.

Första halvan av februari handlade mest om lunchpromenader på jobbet och på helgerna har vi ägnat en del tid till rovfågelspaning på slätten. Men inte så värst mycket mer.

Jag har ivrigt spanat efter varfågel vid Råmarbo dämme som jag döpt dammarna vid jobbet, men det har gått sådär. Men jag har ändå lyckats hänga in två nya arter på min skolgårdslista. Talltita och kungsörn. Kungsörnen var ett roligt möte som jag kunde ha missat. Jag följde nämligen en fågel i bågflykt över fältet, något skymd av en buske. Känslan var att det var en varfågel, men när den landade kunde jag besviket konstatera att det var en nötskrika. När jag sen lyfter blicken får jag syn på örnen som måste ha lyft från fältet och hinner nätt och jämt se den tillräckligt bra för art- och åldersbestämning innan den försvinner bortom granarna.

Halland

De sista dagarna i februari vågade vi inte chansa och vänta på våren längre utan vi gav oss av söderut mot Halland där våren ligger några veckor före oss.

Först fick det dock bli ett litet besök vid rubinnäktergalen i Vargön.

Vi hade bokat rum på Laholms Vandrarhem, ett vandrarhem vi bott på tidigare och som passar oss riktigt bra. Köket är inte mycket att hänga i julgranen, men eftersom det ligger ett stenkast från centrum går det utmärkt att besöka någon av de lokala restaurangerna för middag.

Eftersom resans mål är fågelskådning så blir även resdagen en skådardag och vi skådade oss söderut mot Laholm med besök i Vargön, en kort bit in i Bohuslän för att få rapportera från så många landskap som möjligt och sen tog vi flera stopp i Halland.

Under söndagen som var vår enda heldag där nere hann vi in i Skåne en stund då ett besök vid Torekov har blivit obligatorsikt för oss när vi firar sportlov i Halland.

Resan gav oss en hel del årskryss 24 för mig och 26 för Benjamin. Det gav oss också flera lite halvsvåra årskryss som vi inte har varje år på vår årslista. Rubinnäktergal, dvärgsparv och vattenpiplärka.

Ugglor

Vi brukar normalt tjuvstarta ugglesäsongen i februari och det gjorde vi också i år, men till skillnad från förra året då vi hade fått in allt utom jorduggla redan i februari har det varit skralt med ugglor under våra försök i år. Berguv och jorduggla är de enda ugglor jag haft och Benjamin har lyckats se 3 kattugglor utöver dessa.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 91 (tangerat februarirekord för mig)

Arter på Skolgårdslistan: 26

Antal fältdagar: 28

Antal X: 0

Antal årskryss: 26

Minnesvärda observationer: 

  • Rubinnäktergal för tredje gången
  • Vattenpiplärka
  • Gott om berglärkor vid Galtabäck
  • Dvärgsparv på matning
  • Kungsörn på lunchpromenad

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.